Együtt 2014-PM: a Malév felszámolója alkalmatlan

A Malév felszámolásának nem a vagyon elsíbolásáról kell szólnia, hanem a munkavállalók és utasok kártalanításáról - közölte az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért szövetség.

Az Együtt 2014 és a Párbeszéd Magyarországért szövetség szerint a rendelkezésre álló iratok igazolják, hogy a Malév kormányzati felszámolója alkalmatlan feladatára. Ezért felszólítják a kormányt, hogy biztosítsa, hogy a felszámolás ne a Malév-vagyon elsíbolásáról szóljon, hanem a munkavállalók és utasok kártalanításáról - közölte Scheiring Gábor országgyűlési képviselő az Országos Sajtószolgálathoz eljuttatott közleményben.

A politikus szerint Varga Jenő felszámoló alkalmatlanságát mutatja, hogy a Kúria a Malév dolgozók beadványára 2013/6. számú végzésében rögzítette, hogy a dolgozói követelések jogosak, szemben a felszámoló állításával. Ebben a végzésben a Kúria többek között arra is felhívta a felszámoló figyelmét, hogy az állami felszámolónak magasabb szakmai szinten kell feladatát teljesítenie a piaci felszámolókhoz képest.

A közlemény kitér arra: szintén a felszámoló alkalmatlanságát mutatja, hogy a Malév közgyűlése nem tudta elfogadni sem a társaság 2011. évi beszámolóját, üzleti jelentését, sem a 2012-es esztendőt lezáró beszámolóját. Több érintett fél szerint a beszámoló azért hiányzik, mert a felszámolás közben nagyjából kétszáz milliónyi Malév-pénz "tűnt el" a cég számlájáról.

Az Együtt 2014 – PM ezért írásbeli kérdésekkel fordul a miniszter asszonyhoz. Mint Scheiring Gábor írja, a kormány Malév csőddel kapcsolatos felelősségének ismeretében egyenest választ várnak arra, hogy hajlandók-e kifizetni a dolgozók mintegy hét milliárdos jogos követelését, vagy elsunnyogják azt? Mit tesz a miniszter asszony annak érdekében, hogy a felszámoló eleget tegyen a Kúria intelmének, és az elvárható szakmai szinten végezze munkáját? A közlemény ezzel zárul: várják a választ arra a kérdésre is, hogy mikor biztosítja a felszámoló a továbbra is hiányzó pénzügyi beszámolót.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.