Együtt: Vagyonokat bukhatnak a Quaestoron az önkormányzatok

Az Együtt szerint Győr városának egymilliárd forintja, míg Vecsésnek 200 millió forintja került veszélybe a Quaestornál tartott állampapírjaik miatt.
Erről Pataki Márton, az ellenzéki párt elnökségi tagja beszélt szerdán, Budapesten Juhász Péterrel, az Együtt társelnökével közösen tartott sajtótájékoztatón.

Pataki Márton elmondta, ugyan nem törvénytelen, hogy állami, illetve önkormányzati szervezetek - a tranzakciók után jutalékot felszámoló - brókercégek szolgáltatásait vegyék igénybe az állampapír-vásárláshoz, az gazdálkodási és erkölcsi szempontból mégis megkérdőjelezhető, mivel az államkincstár ugyanezt a feladatot teljesen ingyenesen látja el.

Az Együtt önkormányzati képviselői ezért országszerte kérdéssel fordulnak a települések vezetőihez, hogy kiderítsék, hol vontak be brókercégeket az állampapír-vásárlásba - fejtette ki a politikus, aki Pintér Sándor belügyminisztert is hasonló vizsgálat lefolytatására szólította fel.

Pataki Márton közölte, ahol kiderül, hogy vagyonvesztés kísérte az ilyen befektetéseket, ott feljelentést tesznek a felelősökkel szemben.

Juhász Péter elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormány egy hete nem tudja megnevezni azon minisztériumokat és más állami szervezeteket, amelyeknek befektetései voltak a brókerházaknál.

Az ellenzéki párt társelnöke a tájékoztatás hiányára hivatkozva vérlázító, cinikus hazugságnak nevezte azt az állítást, hogy Orbán Viktor miniszterelnök már február 25-én felszólította a tárcákat a brókercégeknél tartott megtakarítások kivételére. Ez alapján pedig megállapítható, hogy a kormányfő "bennfentes kereskedésre bujtotta fel az alatta dolgozókat", ami miatt egyértelműen le kell mondania - fogalmazott.

Juhász Péter megkérdőjelezte annak a levélnek a valódiságát is, amelyet a kormány kedden tett közé. Az Együtt politikusa szerint a Tarsoly Csaba Quaester-vezető miniszterelnöknek írt leveleként bemutatott dokumentum hamisságára utal, hogy azon szerepel egy március 10-i érkeztetésről szól pecsét, amely azonban nem látható azon az elméletileg megegyező levélen, amelyet Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár vasárnap vitt az ATV stúdiójába. Emellett józan paraszti ésszel az sem fogható fel, hogy a Népszava információi szerint Orbán Viktor már március 9-én, vagyis Tarsoly Csaba levelének hivatalos érkezése előtt egy nappal válaszolt a Quaestor tulajdonosának - fűzte hozzá.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.