Együtt-PM: ebben a ciklusban már ne állítsák fel a Nemzeti Emlékezet Bizottságát

Az Együtt-PM arra kéri a kormányt, hogy ebben a ciklusban már ne állítsa fel a Nemzeti Emlékezet Bizottságát, helyette kezdjen széles társadalmi egyeztetést az állambiztonsági múlt kutathatóságáról.

Erről Gulyás József, az ellenzéki választási szövetség politikusa beszélt csütörtökön, az Alkotmányvédelmi Hivatal budapesti székháza előtt újságíróknak.

A volt szabad demokrata politikus szerint a parlament által december 17-én felállított Nemzeti Emlékezet Bizottsága nem visz közelebb a múlt tisztázásához, ami pedig a rendszerváltás utáni kormányok legnagyobb adóssága.

Az ellenzéki politikus szerint a kétharmados kormánytöbbségnek lehetősége lett volna a visszatartott ügynökaktát sorsának rendezésére. Ehhez az kellett volna, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal épületében tárolt iratokat minél előbb átadják a közlevéltáraknak, ahol kutathatóvá és minél nagyobb számban nyilvánossá válhatnak - fejtette ki Gulyás József.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának korábbi tagja azért is bírálta a kormányoldalt, mert az új testület munkájában csak 1972 után születettek vehetnek részt. Szerinte ugyanis ez kizárja a komoly tudományos eredményeket felmutatókat, miközben az állambiztonság korábbi szereplőit nem.

A parlament keddi döntése értelmében a kommunista diktatúra hatalmi működésének feltárására létrehozott bizottság öttagú lesz, elnökét és két tagját az Országgyűlés választja meg titkos szavazással, kétharmados többséggel, míg egy-egy tagot a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és az igazságügy-miniszter nevez meg. Az önálló költségvetési szervként működő testület létrehozását a kormánypártok támogatták, az LMP nemmel szavazott, az MSZP- és a Jobbik-frakció tagjainak többsége pedig nem vett részt a voksolásban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.