Együtt-PM: állítsák le az almásfüzitői hulladéklerakást!

Az Együtt-PM szerint felelőtlenség lenne megvárni a Magyarország ellen indult új kötelezettségszegési eljárás végét a cselekvéssel. Ehelyett a veszélyes hulladék további felhalmozását Almásfüzitőn meg kell tiltani, és ki kell vizsgálni, hibázott-e a hatóság és a kormány az uniós normákat sértő engedélyezés során - írja pénteki közleményében Jávor Benedek.

A független országgyűlési képviselő, az Együtt-PM politikusa úgy fogalmaz: évente százezer tonnás nagyságrendben kezel veszélyes hulladékot egy a "sajtóban Simicska Lajos érdekköréhez kötött" jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkező magáncég Almásfüzitőnél, közvetlenül a Duna partján egy felhagyott vörösiszap-tárolóban.

A többnyire szervetlen szennyezőkkel - nehézfémekkel szennyezett olajiszapokkal, veszélyeshulladék-égetőkből származó pernyékkel, használt katalizátorok zúzalékával - folytatott műveletet "a tudomány elemi szabályait figyelmen kívül hagyva komposztálásnak nevezik, a magyar hatóságok pedig - a jelentős korrupciós fertőzöttségű ágazatban sajnos nem példátlan módon - ezt az átlátszó hazugságot rendre el is fogadják" - írja Jávor Benedek.

Az ellenzéki politikus üdvözölte, hogy az Európai Bizottság a Greenpeace beadványa nyomán hosszú vizsgálat után kimondta: mérgező nehézfémekből és erőművi hulladékokból nem lehet komposztot gyártani.

Uniós források csütörtökön közölték az MTI-vel, hogy két új ügyben döntött Magyarország elleni kötelezettségszegési eljárás megindításáról az Európai Bizottság a héten. Az egyik ügy a hulladékkezelés témakörét, pontosabban az Almásfüzitőn található vörösiszap-tárolót érinti. Az MTI-nek név nélkül nyilatkozó bizottsági forrás úgy fogalmazott: Brüsszel szerint Magyarország nem megfelelően alkalmazza az úgynevezett hulladék-keretirányelvet és a természetes élőhelyek védelméről szóló direktívát a VII. számú vörösiszap-tározó esetében. A tározóval kapcsolatos szabálytalanságok miatt a Greenpeace Magyarország tett panaszt Brüsszelben, a bizottság pedig részletesen megvizsgálta a környezetvédők állításait, s miután a magyar hatóságokkal is konzultált, úgy találta, hogy Magyarország valóban nem teljesíti a direktívákból fakadó kötelezettségeit, ezért eljárást indít.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.