Együtt: Orbán, most légy harcos!

Az Együtt felszólítja Orbán Viktort, hogy "most legyen harcos", s ne engedje százezernyi magyar jogfosztását csak azért, hogy illiberális kormányzása nagyobb szabadságot kapjon. 

Az, hogy Orbán Viktor támogatja a brit javaslatok többségét azt jelenti, hogy a magyar miniszterelnök támogatja az Európai Unió gyengítését -  írja közleményében Hajdu Nóra, az Együtt - a Korszakváltók Pártja elnökségi tagja, külügyi szakpolitikus. 

Szerinte Orbán Viktor az Európai Unió perifériájára kívánja sodorni Magyarországot, ezért hangsúlyozza, hogy egyetért a brit javaslatokkal. De míg az Egyesült Királyságnak akár érdeke is lehet egy másfajta kapcsolat az EU-val, Magyarország számára ez biztosan nem lenne előnyös. Hiszen a szoros európai együttműködés kulcsfontosságú a magyar gazdasági növekedés és fejlődés szempontjából. Az pedig külön botrányos, hogy Orbán Viktor nem áll ki elég határozottan a külföldön munkát vállaló magyarok érdekeiért.

A közlemény szerint a Lengyelországgal való szorosabb együttműködés és a V4-ek szövetsége nem alapulhat az európai szolidaritás tagadásán: Orbán Viktor Európa szétveréséhez gyűjt szövetségeseket, pedig Magyarország érdeke a szoros európai együttműködés. A magyar miniszterelnök azonban feláldozza az Európai Unióval vívott öncélú küzdelmében a magyar érdekeket: Orbán Viktor a személyes politikai szabadságát kevésbé korlátozó Európai Unióban érdekelt, hogy illiberális kormányzása és mérhetetlenül korrupt politikája felett ne őrködhessen az európai közösség. Ezért minden egyes külpolitikai lépésével az Európai Uniót gyengíti.

A gyenge Európa nem lehet alku tárgya, mert az ellentétes Magyarország érdekeivel. Az Együtt szerint az Európai Uniónak változnia kell ugyan, de a változásnak éppen a szorosabb együttműködésen kell alapulnia. Magyarországnak és Lengyelországnak abban kellene szövetségre lépnie, hogy ezt az együttműködést megerősítsék, szembeszállva akár az Európát gyengítő cameroni politikával.

Az Együtt ismételten felszólítja Orbán Viktort, hogy most legyen harcos, álljon ki a külföldön munkát vállaló magyarok érdekeiért, és ne engedje százezernyi magyar jogfosztását csak azért, hogy illiberális kormányzása nagyobb szabadságot kapjon - zárul Hajdu Nóra közleménye. 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.