Együtt: a sportvezetők összefogását kérik az erőszak ellen

A versenysportoló gyerekek esetében 73 százalékban fordul elő érzelmi bántalmazás, 38 százalékban fizikai erőszak, 31 százalékban szexuális zaklatás, 15 százalékban erőszakos vagy durva beavatási szertartás - derül ki az UNICEF 2014-es jelentéséből. A gyermekek elleni erőszak föltárását és megelőzését várja a magyar sportvezetőktől az Együtt politikusa.

Szelényi Zsuzsanna, a párt országgyűlési képviselője szombati budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: levélben fordult Gyárfás Tamáshoz, a Magyar Úszószövetség elnökéhez, Borkai Zsolthoz, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökéhez és Schmitt Pálhoz, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnökéhez annak érdekében, hogy a sportvezetők álljanak ki a gyermekbántalmazás ellen, fektessenek hangsúlyt a megelőzésre, és tárják fel az UNICEF jelentésében rögzített jelenségeket.

Az UNICEF egy 2014-es jelentése szerint a versenysportoló gyerekek esetében 73 százalékban fordul elő érzelmi bántalmazás, 38 százalékban fizikai erőszak, 31 százalékban szexuális zaklatás, 15 százalékban erőszakos vagy durva beavatási szertartás - idézte fel az ellenzéki politikus.

Utalt arra, hogy Kiss László esete nem egyedi, de arra alkalmat ad, hogy a sportvezetők következetesen lépjenek fel a jelenség ellen.
Szelényi Zsuzsanna azt mondta: a magyar úszóválogatott lemondott szövetségi kapitányának ügye rávilágít arra, hogy az erőszak nem társadalmi státuszhoz, hanem a hatalomhoz köthető. Az áldozatok pedig nem mernek szólni sérelmeikről, mert Magyarországon "a fontos ember szava számít", az emberek inkább a hatalmi pozíciót betöltőnek hisznek, mintsem az áldozatnak.

Az Együtt politikusa Schmitt Páltól azt kérte: a MOB tiszteletbeli elnökeként álljon ki a bántalmazott nők és gyerekek védelmében, sürgessen azonnali és átfogó vizsgálatot az UNICEF által feltárt jelenségek feltérképezésére és a versenysportban tapasztalható gyermekbántalmazás, szexuális zaklatás elleni hatékony fellépés érdekében. Gyárfás Tamásnak azt írta, hogy a nyilatkozatait emberileg és szakmailag is teljesen elfogadhatatlannak, az áldozathibáztatás minősített esetének tartja. Felelős vezetőként az a dolga, hogy ilyen esetben azonnal vizsgálatot kezdeményezzen a visszaélések feltárására és a sportban rendszerszinten jelen lévő erőszak megelőzésére, ha pedig erre nem képes, akkor le kell mondania - tette hozzá.

A sajtótájékoztatón Szelényi Zsuzsanna hozzátette: Gyárfás Tamásnak különös felelőssége van, mivel a vizes sportok esetében az UNICEF jelentése szerint rendkívül nagyarányú a szexuális visszaélések száma. Szelényi Zsuzsanna Borkai Zsoltnak is felvetette, hogy mit tesz az áldozathibáztatás ellen és felelősségre vonja-e "a Kiss Lászlót elvtelen és rendkívül káros módon mentegető Gyárfás Tamást". A MOB elnökének írt levelében az ellenzéki képviselő felvilágosító kampányt is szorgalmazott a bántalmazások ellen.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.