Egytized stadionnyi támogatást kapnak a fogyatékosok

A fogyatékossággal élőket segítő civil szervezeteknek ír ki pályázatot a szociális tárca.

A fogyatékossággal élőket segítő civil szervezeteknek ír ki pályázatot a szociális tárca a napokban - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális és családügyért felelős államtitkára hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Soltész Miklós közölte, a 150 millió forintos keretből a bentlakásos intézményeket működtető civil szerveztek kérhetnek forrásokat az ellátással összefüggő célokra. A nem állami és nem egyházi fenntartású szervezetek között az ellátottak arányában osztják szét a kiegészítő támogatást - fűzte hozzá.

Elmondta, a pályázatra január végéig lehet jelentkezni, a kiírás a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. honlapján jelenik meg.

Soltész Miklós közölte azt is, néhány nappal karácsony előtt döntöttek arról is, hogy 100 millió forinttal több kiegészítő támogatást kapnak egy másik, a fogyatékosokat segítő pályázat résztvevői. Jelezte, erre a pályázatra bármelyik civil szervezet jelentkezhetett, nem csak az intézményfenntartók. Azért egészítik ki a korábbi 113 millió forintos forrást további 100 millióval, mert a pályázatra sok kis civil segítő szervezet jelentkezett. Ezzel összefüggésben utalt arra, hogy a nyolc nagy segítő szervezet külön költségvetési soron kap támogatást, jövőre összességében mintegy 790 millió forintot, a normatíván felül.

A támogatás 5 százalékos emelését két fogyatékossággal élő (fideszes) országgyűlési képviselő, Hirt Ferenc és Tapolcai Gergely indítványára fogadta el a parlament - fűzte hozzá.

A 2014-es költségvetésben a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége és a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége külön-külön 173 millió forintot kap, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége 168 millió forintot, míg az Autisták Országos Szövetsége 52,5 millió forintot - ismertette.

Soltész Miklós elmondta, jövőre folytatódik a látássérültek elemi rehabilitációjának támogatása, erre a célra 120 millió forintot biztosítanak, az autizmussal élőket gondozó-ápoló otthonok 95 millió forintot kapnak. Bejelentette azt is, hogy új támogatási területként az értelmi fogyatékossággal élők otthonai 95 millió forint támogatást kapnak a normatíván felül.

Az államtitkár évzáró összegzésként felidézte a fogyatékosügy eddigi fontosabb programjait. Ezek között említette a látássérültek számára indított országos szintű elemi rehabilitációs programot, amelynek lényege, hogy a vakokat felkészítse a minél önállóbb életvitelre.

A hallássérült embereket érintő fontosabb projektek közül a tolmácsszolgáltatások országos lefedettségű kiterjesztését említette, míg a mozgássérülteknél a segédeszközök javítását, átalakítását szolgáló úgynevezett gurulóprojektet, a leglátogatottabb kormányhivatalok akadálymentesítését, valamint a gépjárműszerzési támogatás kiterjesztését és a támogatási összeg jelentős növelését.
Soltész Miklós az értelmi fogyatékossággal élő embereket érintő kiemelt programnak az úgynevezett kitagolást mondta, amelynek lényege az, hogy a zsúfolt, nagy létszámú 150-200 személyes intézményekben élő gondozottakat kisebb közösségekben, az enyhébb sérültek esetében pedig lehetőleg lakóotthonokban tudják elhelyezni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.