Egyszerűsítenék az ügyintézést

Anyakönyvi, valamint személyiadat- és lakcímnyilvántartással kapcsolatos ügyeket, illetve állampolgársággal összefüggő eljárásokat gyorsít és könnyít a Magyary Egyszerűsítési Programmal és a területfejlesztéssel összefüggő módosításokról szóló törvényjavaslat – mondta Répássy Róbert igazságügyi államtitkár az előterjesztés szerdai általános vitájában az Országgyűlésben.

Az igazságügyért felelős államtitkár azt kérte a képviselőktől: gondolják végig, mekkora segítséget jelenthet ezeknek az ügyeknek az egyszerűbbé, ügyfélbarátabbá tétele, mennyivel jobb érzés, ha olyan örömteli eseményeket, mint egy gyermek megszületése, egy házasság megkötése, vagy az állampolgárság megszerzése, nem árnyékolják be az azzal együtt járó adminisztratív ügyintézés érthetetlen és megmagyarázhatatlan nehézségei.

Kiemelte: az anyakönyvi ügyek - születés, házasság és halálozás - tekintetében a javaslat 8 napról 5 napra csökkenti az ügyintézési határidőt. Hangsúlyozta azt a módosítást is, amely szerint ha a külföldön élő magyar szülők gyermekük születését anyakönyvezésre bejelentik, akkor a gyermek a megadott adatokkal automatikusan bekerül a személyiadat- és lakcímnyilvántartásba is, egyszerűsítve és gyorsítva például a gyermek későbbi útlevéligénylését. A javaslat emellett lehetővé teszi a külföldön élő állampolgárok számára, hogy az anyakönyvezési kérelmet ne csak magyar külképviseleten, hanem itthon is megtehessék.

Az államtitkár szerint az ügyfél és a hatóság közötti találkozások számát csökkenti az a rendelkezés, amelynek értelmében az elhunytak személyi igazolványát és lakcímkártyáját az az anyakönyvvezető érvénytelenítheti, akinél a halálozást bejelentik, jelenleg ugyanis ezeket az okmányokat az anyakönyvvezető továbbküldi az érvénytelenítést végző szervnek, ami egy másik hatóság előtti megjelenést tesz szükségessé.

A személyiadat- és lakcímnyilvántartással kapcsolatos kiemelkedően fontos változásnak nevezte az értesítési cím bevezetését, ami kellő rugalmasságot ad azoknak az embereknek, akik gyakran változtatják tartózkodási helyüket, illetve megoldást jelent a hajléktalanok számára is. Az államtitkár szerint emellett a személyiadat- és lakcímnyilvántartás a törvényjavaslat értelmében 2013. március 1-jétől közhitelesen igazolja a magyar állampolgárság tényét, így nem kell az ügyfeleknek újabb hivatalnál jelentkezniük és kérelmet benyújtaniuk, hanem az egyablakos ügyintézés keretében időt és pénzt spórolhatnak meg. 

Közölte: az állampolgársági eljárások tekintetében is az ügyintézési határidők csökkentését kezdeményezték, mert tarthatatlan, hogy 2012. novemberében is vannak olyan eljárások, amelyeknek ügyintézési határideje egy év. Nemzetpolitikai szempontból kiemelt jelentőségű módosításnak tartotta, hogy a törvényjavaslat az állampolgárság kedvezményes megszerzésének új esetét vezeti be, amely szerint kedvezményesen honosítható az a nem magyar állampolgár, aki tíz éve él házasságban magyar állampolgárral, és magyar nyelvtudását igazolja.

Ismertetése szerint a törvényjavaslat a kistérségi rendszer fennmaradása érdekében átülteti a kistérségek lehatárolását a területfejlesztésről és területrendezésről szóló törvénybe, amire azért van szükség, mert az erről szóló szabályozás 2012. december 31-én hatályát veszti.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.