Egyszerűen hihetetlen, Kecskemét hogyan akarja szolgálni az Orbán-kormányt

Lényegében hűségesküt tett migránsügyben, a magyar kormány kvótaellenes politikája mellett csütörtöki ülésén a kecskeméti önkormányzat.

A Fidesz-KDNP és a Jobbik képviselői által megszavazott határozat szerint ugyanis a közgyűlés csatlakozik a kormány törekvéséhez, amely „a hazánk és Európa jövőjét alapjaiban meghatározó kötelező betelepítési kvóta megvalósítását kívánja megakadályozni."

Korábban a helyi ellenzék ugyanilyen testületi határozatot szeretett volna elfogadtatni a Paks II. beruházás ellenében, azt azonban a kormánypárti többség napirendre venni sem engedte. Határ Mária jegyző arra hivatkozott akkor, hogy egy ilyen állásfoglalás ellentétes lenne az alaptörvénnyel és az önkormányzati törvénnyel, mert az önkormányzatok csak helyi közügyekben hozhatnak döntéseket, az atomerőmű építése pedig nem ilyen. Ugyanezzel az érveléssel akarta most levetetni a napirendről a migránskvóta elleni határozatot Király József MSZP-s képviselő, de leszavazták.

Király szerint a többségi és a jobbikos képviselők szándékosan keverik össze a menekültek és a gazdasági bevándorlók fogalmát, hogy így keltsenek félelmet a helybeli emberekben, akik egyébként nem is találkoztak menekültekkel. A szocialista képviselő szerint az alaptörvény és az önkormányzati törvény migránsügyben sem ad jogot az önkormányzatoknak állásfoglalásra.

A Fidesz és a Jobbik azonban nem foglalkozott a jogi érvekkel, napirendre vették, és mintegy másfél órás vita után meg is szavazták a határozatot. Takács Valentina városházi szóvivő szerint egyrészt azért helyi közügy a migránskérdés, mert a többség és a jegyző, a törvényesség őre annak tartja. Másrészt, ha Magyarországot az Európai Bíróság rákényszeríti, hogy migránsokat fogadjunk be, akkor jó eséllyel Kecskemétre is telepítenek majd közülük.

A rövid határozat utolsó pontja felkéri Szemereyné Pataki Klaudia polgármestert, hogy az önkormányzat döntéséről tájékoztassa a magyar kormányt. Vélhetőleg számos fideszes városban várható mostanában hasonló támogató állásfoglalás. Király József szerint a határozat törvénysértő, és a szocialisták megteszik a megfelelő jogi lépéseket.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.