Egységes Budapest-bérlet januártól

Egységes budapesti bérletet vezetnek be januártól. Az új bérlet kilencezer forintba kerül, és a BKV mellett a Volánbusz és a MÁV Start összes vonalára és szolgáltatására is érvényes lesz a főváros határain belül - közölte Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármester szombaton a Városházán.

A sajtótájékoztatón - amelyen jelen volt Molnár Csaba közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter, Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes és Kocsis István, a BKV vezérigazgatója - Demszky Gábor elmondta, hogy az egységes bérlet bevezetéséhez a fővárosi önkormányzat 929 millió forintot, az állam 1,8 milliárd forintot nyújtott, míg az utasok egy százalékkal járulnak hozzá a költségekhez a bérletek megvásárlásával.

A dolgozói bérletek esetében 100, a tanulói, nyugdíjas és a kétheti bérletek esetében pedig 50 forintot, összességében nettó 416 millió forintot az egységes budapesti bérlet díjrészeként a BKV átad majd a MÁV-nak és a Volánbusznak - mondta Demszky Gábor.

Számítások szerint napi 17 ezer utazás a BKV-val párhuzamos vonalon közlekedő Volán-buszokra tevődik át. Várható az is, hogy az új rendszerben napi 14 ezer budapesti vasúti és Volán-utazás, illetve napi 85 ezer vasúti és 43 ezer Volán helyközi utazás válik olcsóbbá.

Molnár Csaba elmondta, hogy az összevont fővárosi bérlet bevezetése az első lépés a régió közlekedésének egységesítése felé. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az új bérlettel az utasok a BKV 1150 kilométernyi hálózata mellett a főváros közigazgatási határain belül használhatják a MÁV 120 kilométernyi vasútvonalát és a Volán-buszok megállóit. Így mintegy 150 új megállóhelyet vehetnek igénybe a budapestiek a januárban bevezetendő bérlettel.

Budapest közigazgatási határán belül a BKV, a MÁV és Volánbusz járatain lehet közlekedni a „3 az 1-ben”-nek is nevezett egységes Budapest-bérlettel
Budapest közigazgatási határán belül a BKV, a MÁV és Volánbusz járatain lehet közlekedni a „3 az 1-ben”-nek is nevezett egységes Budapest-bérlettel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.