Egyre több migráns jön át a magyar határzáron

A múlt héten már hetvennégy ítéletet hozott a Szegedi Járásbíróság a déli határzárat átlépő elfogott migránsok ügyében. Azok jönnek erre, akiket biztosan nem fogadnak be Németországban.

Juhászné Prágai Erika, a Csongrád Megyei Törvényszék szóvivője minden hétfőn kiadja az adatokat az előző héten tiltott határátlépésért elítélt migránsokról. Január 18. és 24. között összesen 74 új ítélet született. A legtöbb vádlottat pusztán kiutasították az országból, mivel illegálisan, a műszaki határzáron keresztül léptek az ország területére. Egy személy egy év felfüggesztett börtönbüntetést is kapott, mert harapófogóval lyukat vágott a kerítésen - informált a szóvivő.

Illegális határátlépés tavaly szeptemberben
Illegális határátlépés a magyar határon tavaly szeptemberben
Szabó Bernadett / Reuters

A vádlottak többsége szomáliai, Srí Lanka-i vagy török állampolgárságúnak vallotta magát, de volt, aki kongói, szenegáli, marokkói, haiti vagy pakisztáni személyi adatokat közölt. Vagyis, elsősorban azok kísérelnek meg a magyar határzáron keresztül bejutni az Európai Unióba, akiket a Németországban már biztosan nem fogadnának, mert nem háborús övezetből érkeznek.

Úgy tűnik, amióta kevesebben őrzik a határzárat, ismét felélénkült az embercsempészet. A kerítésen könnyű áthatolni, de Röszke felől csak embercsempészek segítségével érdemes az Európai Unió belseje felé indulni. Január 19-én például éppen Röszkén fogtak el kilenc marokkói migránst egy szerb honosságú Fiat Ducatóban. A sofőr elmenekült, de néhány óra múlva elfogták, amikor gyalogosan jelentkezett kilépésre a röszkei határátkelőhelyen.

Január 7-én a Röszke melletti Domaszéken fogtak el szintén egy szerb embercsempészt, aki osztrák rendszámú autójában 4 török állampolgárt szállított. Nem tudni, mekkora a látencia, de valószínű, hogy vannak, akiknek sikerül a magyar drótkerítésen keresztül belépni az Európai Unióba, eljutni Nyugat-Európába, és ott regisztráció nélkül eltűnni a hatóságok elől.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.