Egyre több koraszülöttet mentenek meg

Két év alatt húsz százalékkal csökkent a koraszülött-halandóság Magyarországon. Tavaly hetvenöttel több koraszülött csecsemőt sikerült életben tartani, mint a korábbi években – jelentette be csütörtökön az Egészségügyért Felelős Államtitkárság.

Velkey György, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának ­elnöke lapunknak úgy fogalmazott, ez ­óriási siker a hazai egészségügynek. Mint mondta, az évente megszülető 85-90 ezer baba tíz százaléka koraszülött. A csecsemők közül eddig egyéves kor előtt évente 350-400 halt meg. Ezt a számot sikerült tavaly hetvenöttel csökkenteni, ennyivel több babát mentettek meg.

Növekvő életesélyek
Növekvő életesélyek
Népszabadság/archív

A szakember szerint a sikernek több oka van, például az, hogy ötmilliárdot költöttek a hazai koraszülöttcentrumok fejlesztésére. Nagy szerepe van annak is, hogy a kétezres évek végén létrehoztak egy adatbázist, amely segített kijelölni az újszülöttek egészségét szolgáló szakmai feladatokat. Ennek egyik pillére, hogy a koraszüléssel fenyegetett nők speciális szteroidot kapnak, amely még az anyaméhben gyorsítja a magzat tüdejének érését. Segített az is, hogy a magyar koraszülöttosztályokon hangsúlyossá vált a korai anyatejes táplálás meg az, hogy a szülő és az újszülött szoros kapcsolatban lehet.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.