Egyre több a migráns a magyar–szerb határon

Ha a migrációs helyzet indokolja, rövid időn belül le tudják zárni a román–magyar zöldhatárt is – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.
Emelkedik a szerb–magyar határon illegálisan bejutni szándékozó migránsok száma: januárban ötszázan, február 15-ig 650-en, az elmúlt tíz napban pedig átlagosan 110-en próbálkoztak – mondta Bakondi György szombaton a fővárosban tartott sajtótájékoztatóján.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint a kormány felkészült arra, hogy a menedékkérők új útvonalakon próbálnak majd bejutni Európába. Ha ez előfordulna, akkor rövid időn belül megtennék azokat a biztonsági intézkedéseket, amelyeket korábban a szerb–magyar és a horvát–magyar határon bevezettek – mondta.

Hozzátette, hogy a szükséges technikai eszközök rendelkezésre állnak, így rövid időn belül le tudnák zárni a román–magyar zöldhatárt is. Szólt arról is, hogy az utóbbi hetekben megjelentek kisebb-nagyobb migránscsoportok a szerb–magyar–román hármashatáron, de a román határőrök megfelelő technikai eszközökkel és létszámmal látják el feladatukat, és a magyar szakembereket is tájékoztatják az elfogásokról.

Az úgynevezett balkáni útvonalról elmondta, hogy elsősorban a Törökországhoz közeli görög szigetekre érkeznek a menekültek, majd innen továbbhaladnak Macedóniába, Szerbiába, Horvátországba és végül Ausztriába.

Bakondi György elmondta, Görögországba naponta átlagosan 1500-2000 ember érkezik, s jelenleg mintegy harmincezer migráns van az országban. Macedóniába az első két hónapban 86 és fél ezer menekült érkezett, míg Szerbiába a jelentések szerint januárban hetente 16 ezren léptek be, februárban eddig hétezren jutottak át a határon szintén hetente.

A nemzetközi migrációs szervezet adatai alapján február 22-ig 110 ezer migráns érkezett Európába, túlnyomó részük Görögországon keresztül. Ez azt jelenti – tette hozzá Bakondi –, hogy idén szűk két hónap alatt annyian léptek be Európába, mint tavaly fél év alatt.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.