Egyre több a közpénz Szemereyék körül

Már kommunikációs munkatársa is van a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapította Pallas Athéné Alapítványoknak – tudta meg lapunk.

Egy ilyen pozícióban dolgozó hölgytől kaptunk ugyanis választ arra a kérdésre: Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökének állásfoglalását követően sem adják ki a támogatott magánszemélyek neveit. Pedig az adatvédelmi biztos azt közölte: az alapítványoknak ki kellene adni azoknak a nevét, akik számára támogatást folyósítottak és akikkel szerződést kötöttek.

Mindeközben újabb részletek derültek ki arról, hogyan finanszírozzák a Magyar Nemzeti Bank révén Matolcsy György rokonságát és annak baráti körét. Mint lapunk megírta, Szemerey Tamásnak, Matolcsy György unokatestvérének cége, a BanKonzult fizette az illetékeket, amikor a cseh Bawaco feltőkésítette a New Wave Production nevű céget, alig egy hónappal az alapítása után. A 444.hu pedig olyan dokumentumokat hozott nyilvánosságra, amelyek szerint Szemerey cége már a New Wave Production alapításánál is bábáskodott. A cég a Vs.hu egyik produkciós vállalkozása, egyik tulajdonosa pedig Száraz István, aki korábban az ötödik kerületi Trafiq nevű szórakozóhelyet gründolta. A másik tulajdonos, a cseh Bawaco, amely valójában feltőkésítette ezt a céget, ötszázmillió forintos növekedési hitelt kapott Szemerey Tamás bankja, a Növekedési Hitelbank (NHB) révén a Matolcsy György vezette jegybanktól. Ezt a kamattámogatott hitelkonstrukciót eredetileg a magyar kis- és közepes vállalkozások megsegítésére hozták létre. A cégcsoporthoz tartozik az Origo internetes portál is.

Most kiderült, hogy Száraz István Frank Digital nevű cégét is a Szemerey-bank finanszírozza, szintén növekedésihitel-programos forrásból, 90 millió forinttal. A cég a 444.hu szerint nemcsak a Pallas alapítványoktól kapott 71 millió forintot különböző, nehezen beárazható feladatokra, de újabban közbeszerzéseket is nyernek, például a Magyar Nemzeti Banknál. A Növekedési Hitelbank finanszírozta Matolcsy György fiának, Matolcsy Ádámnak a cégét is a Balaton Bútor felvásárlásakor. Száraz, Matol-csy Ádám, Szemerey Tamás Bertalan nevű unokaöccse és a New ­Wave kiadócsoport több munkatársa egyébként rendszeresen szórakozik külföldön, a baráti kör több tagját jelenleg is egy brazíliai zenei fesztiválon látták.

Szemerey Tamás Fotó: Darnay Katalin

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.