Titokban űzhetik a paksi atommutyit

Az LMP szerint a nyilvánosság kizárásával, teljes titokban építhetik fel a paksi atomerőmű új blokkjait, ha a parlament elfogadja azt a kormányzati indítványt, amelyet hétfőn nyújtottak be az Országgyűlésnek.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke hétfőn újságírók előtt azt mondta, ha a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásával kapcsolatos beruházásról, valamint az ezzel kapcsolatos egyes törvények módosításáról címet viselő javaslat megvalósul, mostantól semmi nem garantálja a bővítés, az építés és a finanszírozás biztonságát. Ha ez a törvény így átmegy, akkor mostantól "gyakorlatilag egy vakrepülésben van a projekt" - jelentette ki.

Az indítvány alapján, amelyet Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter jegyez, nemzetbiztonsági érdekből meg lehet majd tagadni az atomerőművel kapcsolatos szerződések nyilvánosságra hozatalát - hívta fel a figyelmet.

Szél Bernadett szerint a jogszabályban van egy utalás arra, hogy "esetleg nem is maradna magyar tulajdonban" az erőmű, az pedig biztosan látszik, hogy a javaslat alapján az orosz hitelt más célokra is fel lehet majd használni. A társelnök felszólította a kormányt, hogy vonja vissza az előterjesztést.

Az LMP többek között a törvénytervezet utolsó bekezdése miatt akadt ki, amely szerint gyakorlatilag az összes dokumentumhoz való hozzáférést megtagadhatják (az erőműbővítés megvalósítási megállapodásaihoz, a fővállalkozó, az alvállalkozó, valamint a megrendelő által kötött szerződésekhez, valamint az ezek előkészítésével, megkötésével kapcsolatos valamennyi adathoz), de "csak abban az esetben akadályozhatják a nyilvánosságra hozatalt, ha az Magyarország nemzetbiztonsági érdekeit sértené vagy veszélyeztetné, valamint ha az szellemi tulajdonhoz való jogot sértene". Ezzel a szabállyal ráadásul mentességet adnának az információszabadságról szóló törvény alól, tizenöt évre titkosítva a paksi mutyi minden releváns részletét.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.