Egymilliót ér a csíkos szöcskeegér

Aki vörösnyakú ludat vagy nyugati földikutyát lát, eszébe ne jusson befogni, mert ezek minden egyede egymilliós természetvédelmi értékkel bír. De vigyázzunk a királyharasztra és a magyarföldi husángra is, mert negyedmilliót órnek.

Még többe kerülhet, ha valaki védett növény- vagy állatfaj egyedét pusztítja el, s arra sem árt ügyelni, hogy a hörcsögöket csak hat megyében és mindössze másfél hónapig szabad majd irtani. Egyszerűbbé válik viszont egyes trófeák szállítása: nem kell hatósági engedély például ahhoz, hogy valaki az általa elejtett barna medve koponyáját behozza az országba.

Mindez a vidékfejlesztési miniszternek a védett és a fokozottan védett növény- és állatfajokról, a fokozottan védett barlangok köréről, valamint az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős növény- és állatfajok közzétételéről, illetve a növényvédelmi tevékenységről szóló rendeletei módosításának tervezetéből derül ki, amit kedden hozták nyilvánosságra a kormányzati honlapon.

„A hörcsög (Cricetus cricetus) gyérítését” – a mezőgazdasági károk mérséklésének érdekében – védett természeti területen kívül „kizárólag március 1-jétől április 15-ig Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megye területén” szabad végezni, feltéve, hogy, „a lakott hörcsöglyukak száma hektáronként meghaladja a kettőt” – derül ki a tervezetből.

Az előterjesztés a védett növények és állatok körét illetően sok újdonsággal nem szolgál, bizonyos egyedek pénzben kifejezett eszmei – természetvédelmi – értéke azonban változhat.

Drágább lesz például a vörösnyakú lúd: ez az állat potom egymilliót kóstál majd. Ugyanennyibe kerül többek között a parlagi vipera, a kis lilik, a kerecsensólyom, a túzok, a széki lile, a vékonycsőrű póling, a csíkos szöcskeegér vagy a nyugati földikutya is.

A lista csaknem 1400 állatfajt tartalmaz, s a „legolcsóbbat” mindössze ötezer forintra taksálják. A felsorolásban egyébként többségben vannak a rovarok, de védett hüllőket, madarakat és emlősöket – e körbe tartozik például a negyedmilliót érő vadmacska vagy a félmilliós hiúz – is szép számmal találni benne.

A növényeket a jogalkotó kevesebbre tartja, talán mert több van belőlük, esetleg kevésbé veszélyeztetettek. A legdrágábbak közé tartozik például a királyharaszt, a cselling, a magyarföldi husáng, a gyapjas őszirózsa, a tornai vértő, a Kitaibel-varfű és a sápadt lednek. Ezek egyaránt 250 ezer forintos természetvédelmi értékkel bírnak.

Érdemes azonban a természetben óvatosan járni, mert a védett növények száma meghaladja a nyolcszázat. Elég tehát egy figyelmetlen lépés, és máris kétezer forintnyi kárt okozhatunk, mert ennyibe kerül, ha eltaposunk egy bársonyos görvélyfüvet. Ennél egyébként, amennyiben a listán szereplő valamelyik növényt elpusztítjuk, szinte minden esetben többet fizethetünk.

Földikutya
földikutya,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.