Egymillióan a szabadságért?

Kitörne a Facebook-ról az Egymillióan a sajtószabadságért csoport. A mozgalom az intézményesülés útjára lép, irodával, főnökökkel és szóvivőkkel. Bővítik a palettát is: az alkotmányosság, a kultúra-védelem és a szegénységben élők ügyét is felkarolnák.

Beindult a sajtószabadságért mozgalom: lapunk értesülése szerint ma esti szervezői gyűlésükön dönthetnek a szervezeti formáról és a képviselendő ügyekről; előzetes értesüléseink szerint a következő tüntetésüket már nem kizárólag a sajtószabadságért, az új médiatörvény ellen tartják, hanem immmár a Fidesz alkotmányozása ellen is felszólalnak. A tervek szerint fellépnek a kultúra központosítása ellen, illetve az elesettek védelmében is.

A mozgalom színre lépésének időpontja még nem ismert, de egyelőre még új nevet sem találtak. Úgy tudjuk, a 70 fős szervezői gárdában egyelőre arról is vita folyik, hogy milyen szervezeti formát öltsön, illetve mennyire legyen radikális a mozgalom: egyesületet, alapítványt hozzanak-e létre, nevezzék-e polgári jogi mozgalomnak, avagy polgári engedetlenségi mozgalomnak; illegitimnek nevezzék-e a tervezett új alkotmányt, vagy sem... A belső vitákban még a pártalapítás gondolata is felmerült ötletként, de ezt elvetették.

A március 15-i tüntetés
Szabad sajtó útja - tüntetés a sajtószabadságért

A (jelenleg bő 80 ezres létszámú) Facebook-csoportjáról és tízezres tömegtüntetéseiről ismertté vált, alig három hónapja alakult Egymillióan a sajtószabadságért mozgalom információnk szerint már saját irodában, saját újságban, munkacsoportokban, szóvivőkben és "főnökökben" gondolkodik. Többféle akciót is terveznek a jövőben, többek között aláírásgyűjtéseket (akár népszavazáshoz is az új alkotmány ellen), flash mobokat, kisebb spontán tüntetéseket, illetve tömegdemonstrációkat is. Amennyiben pedig az engedetlenségi mozgalom mellett döntenek, a közönség - és a hatalom - provokatívabb akciókra is számíthat.

A szervezők megkeresésünkre - mivel még folyamatban vannak a belső egyeztetések - hivatalosan csak annyit közöltek, hogy "megkezdődött egy komoly folyamat. Tudjuk, hogy oriási a felelőségünk, hiszen a rendszerváltás óta ekkora tömegdemonstrációt nem szerveztek civilek. Ez azt bizonyítja, hogy szükség van pártokon túlmutató civil kezdeményezésekre, ez a negyedik hatalmi ág. Mivel felmértük ezt a felelősséget a tüntetés szervezői most egy hatalmas bázisdemokratikus csoportból egy jól működő, szervezett formát öltő, de továbbra is teljesen átlátható és transzparens rendszert hoz létre, hogy tovább folytathassa azt a munkát, amely a sajtószabadsággal kezdődött, de korántsem ért azzal véget."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.