Egymillió köbméter szennyezett iszap a tatai tóban

A tatai Öreg-tó megtisztítását és vízminőségének javítását szolgáló tervek elkészítésére együttműködik a városi önkormányzat, az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDUVIZIG) és az Által-ér Vízgyűjtő Helyreállítási és Fejlesztési Szövetség - tájékoztatta a szövetség titkára az MTI-t.

Musicz László elmondta: a legnagyobb munkát a tó kotrása jelenti, itt közel egymillió köbméter foszforral és nitrogénnel szennyezett iszapot kellene kitermelni. A vízminőség megőrzéséhez a befolyó vizeket több helyszínen is nádasokból, füzesekből és égeresekből álló szűrőmezőkön vezetnék keresztül, mert ezek a vizes élőhelyek megkötik a tónak túl nagy terhelést jelentő tápanyagokat.

A szövetség titkára hozzátette: hosszú távon meg kellene szüntetni azt a gyakorlatot, hogy az Öreg-tavat "halastavi" üzemmódban használják, mert a télen és nyáron változó vízszint miatt nem tud stabil élővilág kialakulni a területen.

Musicz László utalt arra, hogy speciális problémát jelentenek Tatán a visszatérő források. A Tatai-medencében a bányászat megszűnése óta lassan a korábbi szintjére emelkedik a karsztvíz szintje, csak a városi strandfürdő területén újrafakadt forrásokból naponta 30.000 köbméter víz jut a felszínre, de számos korábban beépített területen, például lakóházak alatt is visszatértek a meleg vizű források. Ezeket a vizeket jelenleg a csapadékcsatorna hálózatba vezetik el, ezzel a szennyvíztisztítót terhelve, jobb megoldás lenne a forrásvizeket az Öreg-tóba juttatni.

Kifejtette: a tó vízminőségének javítása érdekében együttműködő szervezetek megállapodtak abban, hogy az Öreg-tó és az Által-ér vízgyűjtőjének második ütemű rehabilitációját az Európai Unió 2014-2020. közötti költségvetési ciklusában valósítják meg, a terveket közösen készítik el. Az idő azért is sürget, mert az egyre intenzívebben és egyre több helyszínen fakadó források átgondolt és gyors intézkedéseket tesznek szükségessé - tette hozzá.

Musicz László elmondta, hogy a korábbi beruházások közül már a befejezéshez közelít egy 1,4 milliárd forintos fejlesztés, amellyel a tó vízgyűjtő területén a patakmedreket rendezték, valamint a madarak számára új élőhelyeket hoztak létre, az Öreg-tó nemzetközi természetvédelmi egyezményekkel védett vízimadár gyülekezőhelyeinek növelésére.

Jelenleg is folyik a tatabányai és a tatai szennyvíztelepek korszerűsítése. A 2013 végére befejeződő, mintegy három milliárd forint összegű beruházással évente mintegy 25,5 tonnával kevesebb nitrát kerül majd az Által-érbe és az Öreg-tóba - mondta a szövetség titkára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.