Egymilliárdot hiányolnak Békéscsabán

Több mint egymilliárd forintos hiánnyal fogadták el Békéscsaba 2010-es költségvetését - közölte a város fideszes polgármestere pénteken.

A kormányzati megszorítások miatt, ha az összes tervezett beruházást megvalósítják, a pénzpiacról kell pótolniuk a kiesett bevételeket - mondta sajtótájékoztatóján Vantara Gyula.

Az előző esztendőhöz képest 560 millió forinttal csökken a személyi jövedelemadónak az önkormányzatnak átengedett része, a tavalyi forgalmiadó-emelés pedig 300 millió forinttal emeli az idei költségeket. Az önkormányzatnak kell továbbá finanszíroznia az érettségi és szakmunkásvizsgák mintegy 40 millió forintos költségét és a kedvezményes diákbérletek és a nyugdíjasok ingyenes autóbuszos utazása költségeinek egy részét, ami várhatóan 90-100 millió forintba kerül.

Az önkormányzat mindazonáltal nem emeli az adóterheket, sőt egy 45 millió forintos alappal még támogatni is kívánja a város területen működő kisvállalkozásokat. A helyi adóbevétel segítségével ugyanis a működési kiadásokat egyensúlyban tudják tartani, a várható hiány a fejlesztésekhez kapcsolódó önkormányzati finanszírozásnál keletkezik.

Vantara Gyula az idei fejlesztések összértékét 8.5 milliárd forintra becsülte, közöttük a tavasszal induló szennyvízcsatorna-beruházás időarányos részét, az egykori ifjúsági ház majdnem kétmilliárd forintba kerülő átépítését, valamint az autóbusz-pályaudvar és környezetének korszerűsítését. A képviselő-testület fideszes többsége végül 25.65 milliárd forint bevétel és 26.75 milliárd forint kiadás mellett fogadta el a költségvetést.

A polgármester azt mondta, "szánalmas színjátéknak, gyáva megfutamodásnak" tartja, hogy a közgyűlésről kivonultak a szocialista és a szabad demokrata képviselők, mielőtt megtárgyalták volna az idei büdzsét.

A kisebbségi szocialista frakció az MTI-hez eljuttatott közleményében azt tudatta, azért vonultak ki, mert az ülést vezető polgármester, "visszaélve hatalmával" nem tette lehetővé, hogy egy képviselő ismételten felszólalhasson. A szocialisták szerint a polgármester azért tanúsított "antidemokratikus" magatartást, mert a felszólaló a polgármester sorozatos törvénysértéseire világított volna rá.

Vantara Gyua viszont az MTI érdeklődésére azt közölte, hogy a zárt ülésen több alkalommal is szót kaptak a szocialista képviselők a szervezeti és működési szabályzat (szmsz) alapján, s csak ez után, egy ügyrendi javaslat alapján, és szavazás után zárta le a vitát. Ezt követően akartak ismét hozzászólni és újra megnyitni a vitát, ám erre már nincs lehetőség az szmsz szerint.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.