Egyházi kézbe kerül újabb 21 iskola

Az oktatásért felelős miniszter országosan 606 köznevelési intézmény átalakításáról, átszervezéséről vagy a fenntartási jog átadásáról döntött május 31-ig - tájékoztatta a köznevelési államtitkárság pénteken az MTI-t, kiemelve: a következő tanévben egyetlen intézmény sem szűnik meg jogutód nélkül.

Az államtitkárság közleményében emlékeztetett arra, hogy a fenntartók minden tanév előtt felülvizsgálják és a hatályos jogszabályok szerint meghatározzák a következő tanévben indítható iskolai osztályok számát. Ez történik a 2013-2014-es tanév előkészítésekor is.

Mint kifejtették, a közelmúltban elkészült megyei fejlesztési tervek - több mint két évtizedes hiányt pótolva - először tették lehetővé, hogy a demográfiai trendek, az ellátandó feladatok és a rendelkezésre álló kapacitások összevetésével szülessenek meg azok a döntések, amelyek csökkentik a települések eltérő gazdasági, szociális, kulturális adottságaiból fakadó különbségeket.

Az oktatásért felelős miniszter a gyermekek, a családok és a települések érdekeit messzemenően szem előtt tartva országosan 606 köznevelési intézmény átalakításáról, átszervezéséről, a fenntartási jog átadásáról döntött május 31-ig, ez összesen 456 állami fenntartásba vett intézményt érintett. Ez a szám nem tartalmazza a szakképző iskolákat érintő átszervezéseket, és a Vidékfejlesztési Minisztériumnak átadandó intézményeket - írták.

A 2013-2014-es tanévben egyetlen intézmény sem szűnik meg jogutód nélkül. Azokon a településeken, ahol egy állami általános iskola van, a felső tagozatos gyerekek az alacsony osztálylétszámok ellenére továbbra is helyben tanulhatnak. A pedagógiai szakszolgálatok és a pedagógiai szakmai szolgáltatások megszervezését állami feladatként a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) látja el. A Klik azért szervezi át a szakszolgálatokat és a szakmai szolgáltatások rendszerét, hogy megszűnjenek az átfedések, jól képzett szakembergárda foglalkozzék a fiatalokkal, segítse a pedagógusok munkáját, hogy csökkenjenek a területi egyenlőtlenségek, és javuljon a színvonal.

A közleményben kitértek arra is: az agrárpolitikáért felelős miniszter 45 nevelési-oktatási intézmény fenntartói jogát veszi át részben vagy egészben. A debreceni székhelyű Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégium 2013. augusztus 1-jével a honvédelemért felelős miniszter irányítása alá kerül.

Egyes nemzetiségi oktatást végző intézmények fenntartói feladatai szeptember elsejétől átkerülnek az országos nemzetiségi önkormányzatokhoz. Az N. Balcescu Román Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium fenntartói feladatait a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata, a Tótkomlósi Szlovák Két Tanítási Nyelvű Általános Iskoláét az Országos Szlovák Önkormányzat, a Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumét a Szerb Országos Önkormányzat látja el - sorolta az államtitkárság.

Emellett huszonegy nevelési-oktatási intézmény fenntartói jogát egyházak vehetik át, a kérelmezett 35 közül. A köznevelési államtitkárság összegzése szerint az átalakítások következtében igazságosabb, valódi esélyegyenlőséget kínáló, jobb rendszer jön létre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.