Nyilvánosan vitatkoznának a szakszervezetek a médiáról

Szakmai és társadalmi párbeszédet, vitát ajánl a médiaszabályozást érintő javaslatcsomaggal kapcsolatban Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett, hétfői nyílt levelében a Postai és Hírközlési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (PHDSZSZ), a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) és a Nemzeti Média Kerekasztal (NMK).

A levél kifogásolja, hogy a miniszterelnök 29 intézkedési pontja között nem kaptak helyet a közmédia rendszerét érintő elképzelések. A Lázár András PHDSZSZ-elnök, SZEF-alelnök és egyben NMK-ügyvivő által jegyzett levél kiemeli, hogy a javaslat az ágazat dolgozóinak életviszonyaira a legközvetlenebb formában kihat.

"Az a mód, ahogy ezeket a javaslatokat a parlamenti bizottságokon átvitték, illetve átviszik, már most azzal a veszéllyel jár, hogy a régen várt új szabályok társadalmi elfogadása sérülni fog" - fogalmaz a dokumentum. Az aláíró szervezetek azonban elfogadják azt az elképzelést, hogy most a szükséges átmeneti lépéseket kell megtenni a média területén, "és a hosszabb távú médiatörvény megalkotására később kerüljön sor."

A Nemzeti Média Kerekasztal felkészült a médiatörvény-tervezet véleményezésére, ezért június 24-én, csütörtökön nyilvános vitaestet kezdeményez a közmédiumok vezetőivel, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) tagjaival, a parlamenti pártok médiapolitikusaival és az illetékes parlamenti bizottság tagjaival. "Ez az alkalom lehetőséget kínál új szervezetek csatlakozására, akik a médiaszabályozás társadalmi vitája során fórumot keresnek, és reméljük, hogy régi tagjaink is kifejtik a törvénnyel, vagy törvénymódosításokkal kapcsolatos elvárásaikat" - olvasható az NMK által az MTI-nek eljuttatott közleményben.

A Cser-Palkovics András és Rogán Antal fideszes országgyűlési képviselők által múlt hét pénteken benyújtott csomag nyomán átalakulna a médiafelügyelet és a közszolgálati média szervezetrendszere. Az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottsága hétfői ülésén általános vitára alkalmasnak találta az új médiacsomag azon előterjesztését, amely szerint egy közszolgálati közalapítvány felügyelné a közmédiumokat. A bizottság döntött fideszes képviselők által benyújtott jogszabálycsomag alkotmánymódosításra vonatkozó részének általános vitára való alkalmasságáról is.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.