Nonstop egyeztetés

Ma óráról órára egymást követik a válságintézkedésekről szóló egyeztetések. Gyurcsány Ferenc kezdeményezésére délelőttre összehívták a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács rendkívüli ülését, ahol a miniszterelnök arra kérte a grémiumot, hogy jövőre ne fizessen prémiumot, jutalmat az állami vállalatok vezetőinek, az igazgatósági és felügyelő bizottsági tagok tiszteletdíját pedig haladéktalanul csökkentsék 10 százalékkal. Azt is kérte, hogy az eddig ki nem fizetett idei jutalmak, prémiumok felvételéről mondjanak le az állami cégvezetők.

A kormányfő kora délutánra magához hívta a közszférában szerveződő szakszervezetek képviselőit, hogy személyesen is tájékoztatást adjon a kormány tervezett lépéseiről, az IMFfel, a Világbankkal és az Európai Unióval kötött megállapodásokról. Gyurcsány Ferenc a szakszervezetek véleményét is szeretné meghallgatni a kialakult helyzetről, illetve a tervezett intézkedésekről, így például a közszférát érintő bér és a 13. havi illetménybefagyasztásról.

Sok támogatásra nem számíthat  a szakszervezetek folyamatosan megjelenő állásfoglalásaiból következtethetően. A Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége – hasonlóan a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma és a Liga Szakszervezetek két nappal korábbi bejelentéséhez – az egységes közszolgálati sztrájkbizottság és a kormány 2007ben aláírt megállapodásának újratárgyalását sürgeti.

A szövetség nem fogadja el a a közszolgálatban dolgozókat és a nyugdíjasokat sújtó intézkedéseket. Nem tartja elfogadhatónak a jövő évi béremelés és a 13. havi fizetés elmaradását.

Még tegnap, az éjszakai órákban tette közzé álláspontját a pénzügyi mentőcsomagról az MSZOSZ. Eszerint a főleg a versenyszféra munkavállalóit tömörítő konföderáció hajlandó a kompromisszumokra, de ehhez elengedhetetlennek tartja, hogy a munkáltatók adják fel a bérek befagyasztására vonatkozó álláspontjukat, s azt is, hogy a kormány újragondolja a nyugdíjakat érintő tervezett intézkedéseket.

Az MSZOSZ a válság enyhítésére javaslatot fogalmazott meg: az uniós források és az aktív munkaerőpiaci eszközök felhasználásakor legyen prioritás a foglalkoztatási szint, a bérek és a juttatások reálértékének megőrzése, a belső fogyasztás ösztönzése.  A szövetség indítványai között is szerepel a kormányzat és a helyi önkormányzatok túlköltekezésének korlátozása.   

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.