Diákokkal találkozott Orbán az Ötkertben

A kormányfő fiatalokkal találkozott szombat délután egy belvárosi szórakozóhelyen.

A Terrorelhárítási Központ őrizte a diákokkal beszélgető miniszterelnököt egy belvárosi szórakozóhelyen.

Nem nyilvános az a találkozó, amit Orbán Viktor állítólag az egyetemi hallgatókkal folytat – közölték a Hvg.hu munkatársával, amikor be akart menni a találkozó helyszínéül szolgáló fővárosi étterembe, ahol a miniszterelnököt a Terrorelhárítási Központ őrizte.

A miniszterelnök szombat délután tette ki a Facebook-oldalára azt a képet, amely az Ötkert nevű belvárosi vendéglőben készült, ahol fiatalokkal beszélgetett.

Orbán távozása után a Hvg.hu tudósítója a kilépő fiatalokat arról kérdezte, kik ők, miről folyt a beszélgetés, de egyikük sem akart részleteket elárulni. Egyikük annyit mondott, "majd a Facebook-ról megtudod". Egyetlen mondatot szánt a Hvg.hu-ra a miniszterelnök. "Keretszámokról? Azok nem lesznek" – mondta a kormányfő.

A kormányzati kommunikáció az elmúlt néhány napban teljesen kaotikus volt a felsőoktatási keretszámok ügyében. Még az sem egyértelmű, hogy megszületett-e már a döntés. Giró-Szász András kormányszóvivő december 6-án az MTI kérdésére megerősítette, a jövő évi keretszámok fő számai – így az állami ösztöndíjas és a részösztöndíjas hallgatók létszáma – megegyeznek a sajtóban megjelent előterjesztésben foglaltakkal.

A felsősoktatás hallgatói és a középiskolások napok óta demonstrálnak a felsőoktatás tervezett átalakítása ellen, különösen a támogatott keretszámok drasztikus csökkentése ellen. Orbán Viktor pénteken Brüsszelből azt üzente nekik, úgy látja, "meg van oldva a keretszámok kérdése".

A kormányfő hozzátette, csak olyan átalakításokat hajtanak még végre, amelyekkel mindenki jól jár. A miniszterelnök arra a kérdésre, hogy lesznek-e további bejelentések, azt mondta, kell egy kormányrendelet, amiről zajlik a vita, de jövő héten az is megszületik. Mint mondta, mindenki részben türelmetlen, de mivel a mi gyermekeinkről van szó, némi jóindulat és kölcsönös megértés kell, és le fog zárulni a vita.

A korábban az MTI birtokába került, december 3-i keltezésű előterjesztésben az áll, jövőre 10.480-an teljes ösztöndíjas, 46.330-an pedig részösztöndíjas felsőoktatási szakképzésben, alapképzésben és osztatlan képzésben kezdhetnék meg tanulmányaikat.

Sajtófőnöke szerint diákok meghívásának tett eleget a kormányfő

Diákokkal konzultált a felsőoktatás helyzetéről Orbán Viktor szombaton, a miniszterelnök várhatóan még a nap folyamán ismerteti álláspontját az ügyben – közölte a kormányfő sajtófőnöke az MTI érdeklődésére.

Havasi Bertalant azután kereste meg az MTI, hogy a miniszterelnök Facebook-oldalán megjelent egy fotó, amelyen Orbán Viktor látható fiatalok társaságában egy budapesti szórakozóhelyen.


Orbán diákok meghívásának tett eleget, s konzultált velük. A fiatalok elmondták véleményüket a felsőoktatás helyzetéről és jövőjéről. Ezután a miniszterelnök további egyeztetéseket is tart, mások mellett több kormánytaggal – tájékoztatott a sajtófőnök, hozzátéve, hogy a kormányfő még a délután folyamán várhatóan Facebook-üzenetben összegzi a konzultációk alapján az ügyben kialakított álláspontját.


 

Orbán Viktor diákokkal találkozott az Ötkert szórakozóhelyen.
Orbán Viktor diákokkal találkozott az Ötkert szórakozóhelyen.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.