Egyetemi oktatók: a plágium eltussolása erkölcstelen, jog- és tudományellenes

A köztársasági elnök disszertációjának ügyében felállított tényfeltáró bizottság jelentése megcsúfolja a tudományos közélet elemi erkölcsi normáit és eljárási szabályait – olvasható az egyetemi oktatókat és kutatókat tömörítő Oktatói Hálózat állásfoglalásában.

Az Oktatói Hálózat tagjai, egyetemi oktatók és kutatók, tiltakoznak a Schmitt Pál disszertációjának ügyében felállított Tényfeltáró Bizottság 2012. március 28-án nyilvánosságra hozott jelentése ellen. A jelentés véleményük szerint megcsúfolja a tudományos közélet elemi erkölcsi normáit és eljárási szabályait, fittyet hány a tudományos minősítés szempontjaira, valamint a szellemi tulajdonhoz fűződő jogok védelmére, és ezzel súlyosan veszélyezteti a magyar tudomány és a magyar felsőoktatás tekintélyét, megrendíti azok morális alapjait. 

A jelentés nyilvánosságra hozott összefoglalójából minden kétséget kizáróan kiderül, hogy a dolgozat plágium, ám a Tényfeltáró Bizottság az általa felsorolt tényekkel ellentétes következtetésre jutott. A jelentés a doktori eljárást – hiányosságai ellenére – formailag megfelelőnek minősíti, a szerzőt nem marasztalja el a súlyos plágiumért, és a felelősséget a Testnevelési Egyetemre hárítja – olvasható az állásfoglalásban.

Az Oktatói Hálózat tagjai úgy vélik: a Tényfeltáró Bizottság állásfoglalása ahelyett, hogy megerősítené a plágiumra vonatkozó morális és jogi normáinkat, még jobban aláássa azok tekintélyét. A plágium és a plágium eltussolása is ugyanannak az erkölcstelen, jog- és tudományellenes mentalitásnak a kifejeződése, amelyet oktatóként, kutatóként és állampolgárként is a leghatározottabban elutasítunk.

A plágiumot politikus követte el, és ehhez egy egyetemi oktatókból álló bizottságtól kapott most menlevelet; ezért súlyosan felmerül a gyanú, hogy a bizottságot politikailag befolyásolták, ami az egyetemi autonómia megsértését jelenti – teszik hozzá. 

Mivel a Tényfeltáró Bizottság jelentéséből egyértelműen kiderül, hogy Schmitt Pál doktori disszertációja plágium, az Oktatói Hálózat felszólítja a SOTE rektorát, dr. Tulassay Tivadart, hogy a magyar tudomány és az egyetemi autonómia védelmében a mai napon kezdeményezze Schmitt Pál doktori címének visszavonását.

Az Oktatói Hálózat a magyar felsőoktatásban dolgozó kutatók és oktatók autonóm szerveződése, melynek jelenleg 250 tagja van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.