Egyetemi pénzek nyomában a Fehérkéz Mozgalom

A fizetésükön felül mennyi pluszjuttatást kapnak egyetemi vezető emberek, hogyan ítélik oda az uniós projekteket, fejlesztési, kutatási pénzeket - ezt szeretnék nyilvánossá tenni a Fehérkéz Mozgalom tagjai. Az egyetem szerint nem lehet kiadni ilyen adatokat.

Először tartott sajtótájékoztatót Szegeden az eddig blog formájában működő Fehérkéz Mozgalom. Szóvivőjük, Janotka Bálint elmondta: a mozgalom tagjai az egyetemi ügyek iránt érdeklődést tanúsító fiatalok. Maga Janotka korábban a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Zeneművészeti Karának hallgatója volt, most a Gál Ferenc (a volt hittudományi) Főiskolára jár.

A Szegedma.hu tudósítása szerint a szóvivő így fogalmazott: „Jogunk van arról tudni, hogy milyen pénzek és hova mozognak az egyetemen belül. Peres viszonyban vagyunk az SZTE-vel, szeretnénk kikérni az ehhez kapcsolódó adatokat. Tudni akarjuk, hogy a vezető beosztású emberek mennyit keresnek, de senkire nem akarjuk ráhúzni a vizes lepedőt.” 

Az a céljuk, hogy kiderítsék, a fizetésükön felül mennyi pluszjuttatást kapnak a vezető beosztású egyetemi emberek, illetve azok, akik "benne vannak a pikszisben". Különösen az érdekli őket, hogyan ítélik oda az uniós projekteket, fejlesztési, kutatási pénzeket. Nem a pár tízezres, hanem az annál nagyobb összegek érdeklik őket. Arról, hogy ezek körül nincs minden rendben, vannak információik, de pontos adatokat szeretnének kapni az egyetemtől.

Nemcsak az egyetemi vezetőkhöz, hanem a HÖK-höz és a hökösökhöz kapcsolódó pénzmozgás is érdekelné a Fehérkéz Mozgalmat.

„Egy magánszemélytől érkezett adatigénylés a Szegedi Tudományegyetemhez 2015 szeptemberében, ami arról szólt, hogy az összes egyetemi dolgozó – közel 8000 ember – bérét, költségtérítését, keresetkiegészítését öt évre visszamenőleg adja ki az intézmény” – reagált a helyszínen Bittner Péter, az SZTE Közkapcsolati Igazgatóság vezetője.

Bittner szerint a kérés teljesítése megbénította volna a teljes intézményi adminisztrációt, beleértve a szegedi egészségügyet, hiszen az ápolónőtől a rektorig mindenkinek ki kellett volna adni az adatait. Az egyetem vezetői megnézték, milyen adatok adhatók ki a közérdekű adatokról szóló törvény alapján. Kiderült, hogy a vezetőkre csoportosítva nem is adhatják ki, de a béreket utaló rendszer sem képes erre.

Az SZTE képviselője hangsúlyozta: nem akadályozzák az adatok kiadását, csak azért nem adják ki őket, mert "eltérő jogi állásponton vannak". Mivel a Fehérkéz Mozgalom pert indított a bíróságon, ha jogerős ítélet születik arra, hogy mely adatokat kell kiadni, akkor az egyetem rendelkezésre bocsátja azokat.

A portál megkérdezte Tóth Pétert, a Zeneművészeti Kar dékánját is, aki még csak nem is hallott arról, hogy valakit bármiféle hátrány ért volna csak azért, mert "nincs a pikszisben". A dékán olyanról sem tud, hogy a hökösök előnyt élveznének.

 

 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.