Egyesületi vagyonok szigorú ügyészi felügyelet alatt?

Szabó Máté ombudsman arra kérte a legfőbb ügyészt, hogy a vádhatósági tevékenység irányítása során fordítson kiemelt figyelmet a feloszlással megszűnő vagy megszüntetett egyesületek vagyonával kapcsolatos visszaélések megelőzésére.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa "az alapszabály-ellenesen működő, közhasznúsági jelentéssel nem rendelkező civil szervezetekkel szembeni hatékony törvényességi felügyeleti munka körülményeinek biztosítására" kérte Kovács Tamás legfőbb ügyészt - olvasható az ombudsmani hivatal közleményében. Szabó Máté egy, a hivatalához érkezett panaszbeadvány alapján indított átfogó vizsgálatot a társadalmi szervezetek működését biztosító jogszabályok gyakorlati alkalmazhatóságának kérdéseivel, különösen a civil szervezetek működésének törvényességi problémáival kapcsolatban.

Az ombudsman tájékoztatást kért a legfőbb ügyésztől arról, megfelelőnek tartja-e az egyesülési jogról szóló törvény ügyészségi törvényességi felügyeletre vonatkozó jelenlegi rendelkezéseit, az ügyészség törvényi felhatalmazásának kereteit.

Kovács Tamás válaszában egyebek mellett azt írta: nem javasolja az adminisztratív szabályok szigorítását, ellenben feltétlenül szükségesnek tartja a feloszlással megszűnő, vagy megszüntetett egyesületek vagyonának állami tulajdonba kerülésére, illetve a vagyon felhasználásának nyilvánosságra hozatalára vonatkozó rendelkezések pontosítását. Utalt arra, hogy a jogalkalmazói gyakorlat e körben nem egységes.

A legfőbb ügyész azt is közölte, hogy vizsgálati tervük alapján 2009 első félévében a szakszervezetek alapszabályainak és működésük törvényességét vizsgálták. Az elemzés az összes nyilvántartásba vett és működő szakszervezet harmada, 464 szervezet vizsgálatára terjedt ki. A tapasztalt törvénysértések, mulasztások és hiányosságok miatt a szervezetek vezetőihez 599 intézkedést nyújtottak be, ezek között például 52 óvást, 327 felszólalást, három figyelmeztetést és egy adóhatósági vizsgálatot kezdeményeztek.

A tájékoztatás szerint a közhasznú szervezetek működési törvényességének vizsgálatára az ügyészségek ugyancsak különös gondot fordítanak. A Legfőbb Ügyészség legutóbb 2003-ban ellenőrizte a kiemelkedően közhasznú szervezetek (alapítványok, egyesületek) működésének törvényességét. Ebben a körben a főügyészségek - a területi ügyészségek bevonásával - 438 alapítvány és közalapítvány, továbbá 209 társadalmi szervezet, összesen 647 kiemelkedően közhasznú szervezet működésének törvényességét vizsgálták meg.

A vizsgálatok alapján az ügyészségek az észlelt törvénysértések és mulasztások miatt összesen 596 intézkedést tettek: a szervezetek vezetőihez 47 óvást, 339 felszólalást, három figyelmeztetést, 146 jelzést nyújtottak be, az alapítványok alapítóit 44 esetben tájékoztatták az alapítói jogkörbe tartozó döntések meghozatalának szükségességéről, a bíróságokhoz 16 keresetet, illetve átsorolás vagy törlés iránti indítványt nyújtottak be, egy esetben pedig büntetőeljárást kezdeményeztek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.