Egyelőre nem kap több pénzt a BKV

Nem szavazták meg a Fővárosi Közgyűlés hétfői rendkívüli ülésén azt a rendeletmódosítást, amelynek révén a BKV a tervezettnél több mint 300 millió forinttal többet, összesen 714 millió forintot kapott volna ötven forgóváz felújítására az M3-as metrószerelvényekhez.

A közgyűlés a döntéshez minimálisan szükséges 34 szavazattal határozott az önkormányzat átmeneti finanszírozásról szóló rendeletmódosítás elvetéséről, illetve a téma napirendről való levételéről.

A Fidesz-KDNP-vel együtt támogatta az elnapolást az SZDSZ többsége és Gy. Németh Erzsébet szocialista képviselő is. Nemmel voksolt Hagyó Miklós (MSZP) és Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes.

A háromfős MDF-frakció, valamint három fideszes képviselő és az előzetes letartóztatásban lévő Hunvald György (MSZP) nem volt jelen az ülésen, két fideszes és egy KDNP-s pedig nem vett részt a szavazásban. A szocialisták többsége tartózkodott a voksolásnál.

Tarlós István Fidesz-frakcióvezető a közgyűlést követően azt mondta: azért nem volt jelen a testület hétfői ülésén, mert a Fidesz rendkívüli elnökségi ülésén kellett részt vennie. Képviselőcsoportjuk azonban már előzetesen úgy határozott, hogy a közgyűlésben tevékenykedő két kerületi fideszes polgármester és az egy alpolgármester kivételével mindannyian megszavazzák a forrásmegosztási rendeletet.

A frakcióvezető azonban a problémát nem ebben, hanem abban látja, hogy a főpolgármester a szervezeti szabályzattal ellentétesen, háromnegyed órán át nem kezdte meg az ülést, arra hivatkozva, hogy azon nem jelentek meg az MDF-es képviselők.

Bagdy Gábor (KDNP) pedig azt nehezményezte, hogy az eredeti javaslathoz képest 80 százalékos költségtöbbletet kellene jóváhagynia a közgyűlésnek egy olyan helyszíni javaslatra, amelyből érdemben semmi nem derül ki.

Ikvai-Szabó Imre egyetértett képviselőtársa felvetésével. Hozzátette, hogy az ügy sürgőssége miatt terjesztette elő a költségvetésért felelős főpolgármester-helyettesként ezt a javaslatot, amely műszakilag a BKV hatásköre.

Tóth Péter, a BKV Zrt. közbeszerzési irodavezetője is kommentálta a döntést. Szerinte az évekkel korábbi hasonló jellegű beszerzés adatait vették alapul a közbeszerzésüknél. Hozzátette, hogy a közbeszerzési eljárásnál érdemi verseny nem volt, mivel minden ajánlattevő az eredeti orosz gyártótól tudja beszerezni a szükséges forgóvázakat.

Lakos Imre közlekedési tanácsnok javaslatára elnapolták a döntést a rendeletmódosításról, a BKV plusz forrásigényének teljesítéséről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.