Egyedülálló diagnosztikai fejlesztés Debrecenben

A Debreceni Egyetem Nukleáris Medicina Központjában üzembe helyeztek egy olyan képalkotó berendezést, amely a szakemberek szerint világszerte új fejezetet nyit a nukleáris medicina történetében. A beruházás különös jelentősége, hogy magyar fejlesztésről van szó.

Egy magyar fejlesztésű, világviszonylatban egyedülálló diagnosztikai képalkotó berendezést, s egy ahhoz szükséges új vizsgálati épületet adtak át csütörtökön a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában. A budapesti székhelyű Mediso Kft. által kifejlesztett készüléknek az az újdonsága, hogy ötvözi az úgynevezett SPECT, PET és CT vizsgálati módszereket, így költséghatékonyabb és gyorsabb munkát tesz lehetővé elsősorban a daganatos betegségek, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések diagnosztikájában.

Az átadást megelőző sajtótájékoztatón Gyulai Balázs, a stockholmi Karolinska Intézet munkatársa úgy fogalmazott: a készülék világszerte új fejezetet nyit a nukleáris medicinával végzett diagnosztikai vizsgálatok történetében, mivel először fordult elő, hogy az említett három vizsgálati funkció együtt alkalmazható. Hozzátette: erre a beruházásra az országnak büszkének kell lennie, hiszen amit eddig nem valósítottak meg a világ legnagyobb nukleáris medicina gyártó cégei, az egy magyar középvállalkozásnak most sikerült. Gyulai Balázs közölte: ilyen modern és újszerű eszközzel a világ élvonalába tartozó Karolinska Intézet sem rendelkezik.

Paragh György, az orvos- és egészségtudományi centrum elnöke azt mondta: a hármas funkció érzékeltetésére jó példa, hogy a CT segítségével látható az emberi szív ereinek anatómiája, a SPECT-készülék a szívizom vérellátását térképezi föl, a PET-tel pedig a szív életképessége is meghatározható, így rövid idő alatt teljes képet lehet kapni a szerv anatómiai és funkcionális állapotáról.

A berendezés ünnepélyes átadásán Székely Tamás egészségügyi minisztertől tudósítónk megkérdezte, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) mennyivel támogatja az új debreceni berendezéssel végzett vizsgálatokat. A miniszter azt válaszolta: egy PET-vizsgálat OEP-támogatása változatlanul 230 ezer forint ezzel a géppel is, a SPECT-diagnosztikának pedig a vizsgált testtájtól és a fölhasznált nukleáris izotóptól függően változik a finanszírozása.

A Mediso Kft. ügyvezetője, Bagaméry István elmondta: a beruházás - a berendezéssel és a hozzá tartozó, mintegy kétezer négyzetméteres épülettel - mintegy kétmilliárd forintba került, a forrást hitelből és saját erőből teremtették elő. Hozzátette: a készülék évente - egy műszakban - összesen hatezer ember vizsgálatára alkalmas, de egyelőre évi mintegy 3500 beteggel számolnak. Kérdésünkre, hogy az új berendezésnek tervezik-e a sorozatgyártását külföldi érdeklődés esetén, az ügyvezető azt válaszolta: tavaly üzembe helyeztek egy-egy PET-CT-készüléket Regensburgban és Krakkóban, ahonnan már jelezték, hogy szeretnék végrehajtani a SPECT-funkció bővítését is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.