Egyedül ölt Bándy Kata gyilkosa

A pécsi nyomozók szerint P. Lászlónak nem volt tettestársa, amikor megölte Bándy Katát, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság 25 esztendős pszichológusát. A nyomozók nyolc személyt is hazugságvizsgálatnak vetettek alá, ezek eredménye támasztja alá a "magányos elkövető" teóriát. Azt még nem tudni, hogy P. László megerőszakolta-e áldozatát.

Sajtótájékoztatót tartott szombat délelőtt Dakos József, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, mivel a Bándy-ügy nyomozásával foglalkozó, alkalmanként több mint száz rendőrt mozgató csoport irányítói úgy ítélték meg, hogy a bűncselekmény legfontosabb elemeit immár feltárták.

Dakos elmondta: a nyomozók a bizonyítékok alapján egyértelműen megállapították, hogy a gyilkosságot P. László egyedül követte el. A 26 éves, kelebiai férfi néhány hetes pécsi tartózkodása után július 8-ára virradóra Pécsett, a Dugonics utcában járva figyelt fel Bándy Katára. A lány épp be akart lépni abba a társasházba, ahol a lakása volt, ám amikor P. László közelített hozzá, és ajánlatot tett neki, nem ment az épületbe, hanem megpróbálta sietős lépésekkel lerázni a férfit. Mintegy 600-700 métert mentek így, amikor Bándy a Délibáb utca végén lévő füves területre ért. Ott P. László utolérte, megtámadta és megfojtotta őt, majd a lány holttestét a terület szélén lévő bokrokkal takart, 8 méter magas rézsűn legurította.

Gyertyák az elhunyt Bándy Kata pécsi lakásánál
Gyertyák az elhunyt Bándy Kata pécsi lakásánál. 2012.07.16. Fotó: Móricz Simon

Ezt követően P. László még Pécsett maradt, amikor azonban – az interneten keresztül – értesült arról, hogy a halott lány körme alatt megtalálták a DNS-ét, elmenekült a városból. Július 15-én, Mohács közelében, egy szántón kerítették be, és fogták el őt a kommandósok. A férfi azonnal beismerte a bűncselekményt, s bár vallomását többször módosította, az általa előadott történet lényege változatlan. Mindig ragaszkodott ahhoz, hogy egyedül követte el a gyilkosságot, s a lányt azért fojtotta meg, mert félt, hogy a sikoltozását meghallják a közelben lakók.

Mint arról írtunk, a nyomozók sokáig feltételezték, hogy P. Lászlónak tettestársai lehettek a brutális bűntényben. Az is elképzelhetőnek látszott, hogy többen egy autóba kényszerítették a lányt, s járművel vitték a holttestet a Délibáb utcába. Utóbb azonban elvetették ezt a verziót, mivel a tettestársként gyanúba került, de magukat ártatlannak mondó személyek – összesen nyolcan – önként vállalták a hazugságvizsgálatot, s a kontroll azt mutatta, a kérdezettek nem hazudnak, így nem lehet közük a bűntényhez. P. László is átesett hazugságvizsgálaton, s bár ennek eredménye még nem teljes, a szakértők villámértékelése alapján a gyanúsított nem hazudik.

Arra a kérdésre, hogy P. László megerőszakolta-e áldozatát, a szakértők a következő napokban adják meg a választ. Előfordult, hogy a gyanúsított azt állította, megtörtént az erőszak, máskor viszont azt mondta, hogy a lány védekezése meghiúsította ezt a szándékát.

A tájékoztatón részt vevő újságírók – érezhetően – kétkedéssel fogadták a főkapitány szavait, mivel a sajtó – a kiszivárgott rendőrségi információkra építve – mostanáig azt feltételezte, hogy P. László nem egyedül követte el a bűncselekményt. Dakos József azonban kijelentette, hogy a rendőrség meg van győződve a magányos tettes verzióról, s jelenleg nem gyanúsítanak és nem is köröznek senkit sem az ügyben. Arra a kérdésre, hogy Bándy miért nem ment be abba a házba, ahol lakott, miért nem ott, az épület előtt kiabált segítségért, Dakos azt felelte: csak feltételezéseik vannak. A nyomozók úgy gondolják, hogy a pszichológus talán azért döntött így, mert bízott abban: le tudja rázni a tolakodó férfit, és esetleg attól tartott, hogy ha kinyitja a kaput, és bemegy a házba, akkor támadója a lakásáig követi.

Az aljas indokkal elkövetett emberöléssel gyanúsított P. Lászlót eddig többször is lecsukták lopásokért, ugyanakkor a férfit erőszakos bűncselekményért még nem marasztalták el. A férfira a bíróság akár életfogytig tartó szabadságvesztést is kiróhat.

Bándy Katát hétfőn Szekszárdon kísérik utolsó útjára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.