Egyedül készül az LMP 2018-ra

Lapunk információi szerint komoly vita nem várható az LMP július közepi tisztújító kongresszusán arról a határozattervezetről, amely megerősítené a párt önálló politikai irányvonalát. Az általunk megkérdezettek várakozásai szerint nagy többséggel vagy egyhangúan fogadhatják majd el a küldöttek a 2012-ben megszavazott irány megerősítését.

A Magyar Nemzethez eljutott határozati javaslat azt tartalmazza, hogy az LMP önálló listával és minden körzetben önállóan állított egyéni jelöltekkel indul a 2018-as választásokon. A szövetségi politikára vonatkozó döntés kevéssé függ attól, hogy kit választ meg a másik társelnöki posztra a kongresszus: a javaslatot nemcsak Szél Bernadett társelnök írta alá, hanem Hadházy Ákos antikorrupciós szakszóvivő, Ungár Péter önkormányzati képviselő és Keresztes László Lóránt elnökségi tag is. Utóbbi három név társelnökjelöltként is szóba került az elmúlt napokban, és egyfajta deklarációként szolgálna arra nézve, hogy a párt Schiffer András távozása után sem változtat az elvi alapokon.

Az LMP-ben vannak ugyan törésvonalak, de ezek a legkevésbé éppen az önállóságot érintik: a pártban most talán a legfontosabb identitásképző erő a két nagy politikai tömbtől való, áldozatok árán is megőrzött függetlenség, és egyben ez, vagyis a lehetséges szövetségesek megítélése jelenti a legmélyebb árkot is a zöldpártban maradók, illetve a 2013-ban távozók között.

Schiffer András társelnök lemondása után a párt szellemi köréhez sorolható Róna Péter közgazdász lapunknak adott interjújában úgy fogalmazott: „Az LMP legyen nyitott azokkal, akik érdeklődnek az LMP iránt, de ne változtasson a programján, politikai alaptételein. Hogy lehet-e valamilyen új egység, az inkább az elszakadtaktól függ, nem az LMP-től. Ami Karácsony Gergelyéket illeti: nyilvánvalóan meg kellene őket hallgatni, és jóindulattal kellene hozzájuk viszonyulni, ha úgy gondolják, hogy lenne miről beszélni. Jó lenne, ha az LMP a jóindulat kultúráját hangsúlyosan képviselné.”

Egy hete a Magyar Idők már valamiféle békekötést vizionált az LMP és a Párbeszéd Magyarországért között, ezt azonban utóbb mindkét részről cáfolták. PM-es források is csak annyit tartottak hosszabb távon elképzelhetőnek, hogy kommunikációs szinten normalizálódik a kapcsolat, és létrejön a beszélő viszony közöttük.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.