„Egyedül Jézus Krisztus Urunk nem bakizott”

Tóta W. Árpád rasszistának tartott írása miatt jelentett be demonstrációt a HVG székháza elé Benga-Oláh Tibor, a józsefvárosi roma nemzetiségi önkormányzat elnöke. Benga-Oláh régebben – Medgyessy Péter miniszterelnöksége idején – az MSZP roma tagozatának vezetője volt, jelenleg a fideszes Lungo Dromban politizál. Életében most először szervezett tüntetést.
A „Deák tér Ferenc" villamosmegállójában vagyunk – egyebek mellett ezzel a bejelentkezésével keltett feltűnést Orsós Róbert, a köztévé fiatal tudósítója március 15-én, az új állami hírcsatorna egyébként is bohózatba illő bemutatkozásakor. Az esetet kommentálva Tóta W. Árpád publicista ezt írta a hvg.hu portálon: „Orsós Róbert nagy jövő előtt áll, már persze amíg ez a köztévé áll, mert utána sajnos a közmunka marad csak. Addig valaki intézzen neki gyorsan egy trafikot!"
Fotó: Fülöp Máté / HVG

Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója szükségét érezte annak, hogy közleményben tiltakozzon: „elfogadhatatlannak tartom, hogy bármely embert faji, nemi, etnikai, vallási hovatartozása miatt diszkrimináljanak". A vezérigazgató jogi lépéseket is kilátásba helyezett.

A hvg.hu reagálásában kifejtette, hogy igazából nem is tudja értelmezni Szabó László Zsolt gondolatmenetét, „nem világos, miként sikerült a közleményében leírt következtetésre jutnia". Tóta W. Árpád bejegyzésének egyetlen értelmezése lehetséges: ha például a jogos népharag miatt egyszer bezárják a most indított „hírtelevíziót", akkor a szóban forgó kolléga minden valószínűség szerint tényleg kizárólag közmunka után nézhetne. Mutatott teljesítményével ugyanis riporterként belátható időn belül nem fog máshol megélni. A hvg.hu – ha már itt tartunk – visszakérdezett: „Szabó László Zsolt szerint Magyarországon kizárólag cigányok sorsa a közmunka? Szerintünk akinek a fejében ilyen megfogalmazódik, az folytassa le maga ellen az etikai vizsgálatot."

A Facebookon nekirontott a hvg.hu szerzőjének Kocsis Máté józsefvárosi polgármester, a Fidesz kommunikációs igazgatója is, a már említett Benga-Oláh Tibor pedig – néhány tucat résztvevővel – tüntetést szervezett. (A bérelt buszon, amely a tüntetőket a helyszínre szállította, a Magyar Honvédség felirat volt látható: az Origo szerint a buszt üzemeltető cég napi rendszerességgel szállítja az MTVA dolgozóit.)

Benga-Oláh Tibor lapunknak elmondta, hogy a demonstrációt magánszemélyként, civilként jelentette be, ennek nincs köze sem a Lungo Dromhoz, sem a Fideszhez, sem a józsefvárosi polgármesterhez. Kérdésünkre ezt többször megismételte.

Tóta W. Árpád megnyilvánulása Benga-Oláh szerint cigányellenes volt, márpedig ő elutasít mindenfajta rasszizmust, akár a romák, akár más kisebbségek ellen irányul. Kérdésünkre, hogy a múltban szervezett-e már tüntetést, közölte: „nem, ez volt az első". Elismerte, hogy lett volna korábban is alkalom, a sajtóban (tegyük hozzá: a jobboldali részében) sok rasszista állítás megjelent. Benga-Oláh Tibort most az háborította fel, hogy mindez éppen március 15-én, a „magyar egység ünnepén" történt.

Az MSZP roma tagozatának volt vezetője, a fideszes Lungo Drom jelenlegi képviselője élőben nem látta Orsós Róbert teljesítményét, utólag tájékozódott. Nem érti, miért pont Orsós Róbertet „pecázták” (sic!) ki. Hisz mindenhol bakiznak, bakizni emberi dolog. „Egyedül Krisztus Jézus Urunk nem bakizott" – állapította meg Benga-Oláh Tibor.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.