Egyáltalán nem fizettek adót a Seszták-féle cégek

Nem fizettek adót azok a fiktív cégek, amelyek tömeges megalapításában kisvárdai ügyvédként részt vett Seszták Miklós, jelenlegi fejlesztési miniszter - írja az Index. A politikusnak ráadásul tudnia is kellett a problémákról, ugyanis tagja volt a helyi képviselő-testületnek.
Az Igazságügyi Minisztériumhoz fordult 2005-ben Kisvárda jegyzője, azt kérve: a tárca tegyen valamit a fiktív cégalapítások megnehezítésére. Addigra ugyanis a városban több száz, zömében három címre bejelentett betéti társaságot regisztráltak. Ezeknek többsége külföldi tulajdonos neve alatt szerepelt, és fontos közös vonásuk, hogy mindegyik létrehozásában ügyvédként közreműködött Seszták Miklós.

2005 után viszont tömegesen indultak a felszámolások e vállalkozások ellen. Köztartozások felhalmozása, vagy a mérlegek leadásának elmulasztása volt a leggyakoribb indok, azzal együtt, hogy a hivatalos iratok is kézbesíthetetlenek voltak ezeken a címeken. A "fiktív cégek" - ez a jegyző megfogalmazása volt - a 2003-2004-2005-ös költségvetési években egyetlen fillér adót sem fizettek a település költségvetésébe.

Törökné Nagy Irén jegyző az önkormányzat álláspontját ismertetve kérte a minisztériumot, hogy az egyazon címre bejelenthető vállalkozások számának limitálásával segítsen. A jelenlegi fejlesztési miniszternek pontosan tudnia kellett, hogy az ő jogi képviseletével létrejött több száz cég körül mekkora problémák vannak. Seszták Miklós ugyanis 1998-tól 2014-ig folyamatosan a város képviselő-testületének tagja volt - olvasható az Indexen.
Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.