Egy szál virágot vitt Orbán az Izsákon agyonvert férfi sírjára

A magyar kormányfő szótlan, de annál erősebb gesztussal tisztelgett az izsáki rendőrőrsön vallatás közben meghalt férfi, Bara József előtt. Orbán nyílt levélben köszönte meg Tamás Gáspár Miklósnak, hogy felhívta a figyelmét ennek a lépésnek a fontosságára.

A bő háromperces videóhoz nincs semmilyen magyarázat. Orbán Viktor megérkezik maga vezette autójával Szatmárnémetibe, ahol Bara Józsefet április közepén eltemették. Egyedül keresi meg a sírok közötti helyet, ahol a 47 éves korában a gyanú szerint kényszervallatás közben agyonvert férfi nyugszik. A kormányfő egy szál magyar trikolórral átkötött rózsát helyez el a sírkövön, majd fejet hajt. A videón látszik, ahogy pár helyinek köszönve Orbán visszatér kocsijához és távozik.

Orbán Viktor bocsánatot kér Bara József sírjánál - egy kocka a miniszterelnök Facebook-oldalán közzétett videóból

Természetesen a gesztushoz kellett az is, hogy azt profi körülmények között rögzítse valaki. A mikrofon által felvett zajok közül egyetlen szó hallható ki viszonylag tisztán. Orbán a sír előtt elsuttogott egy mondatot, mely úgy kezdődött: "bocsánat" (a videón pontosan 2:00-nál).

A felvétel szombat hajnalban került fel Orbán Viktor Facebook-oldalára. Nincs hozzá magyarázat, csak egy rövid cím: "Egy szál virág", valamint a közösségi oldal helyszínmegjelelölése: Szatmárnémeti, Románia. A felvételen látható Bara József neve a sírkövön, a történet megértését így teljesen a nézőre bízták a jelek szerint péntek naplementekor készült videó szerzői.

Mint ismert, Tamás Gáspár Miklós filozófus a Magyar Nemzet május 8-ai számában jelentette meg a miniszterelnöknek címzett nyílt levelét, amelyben azt írta: "Kérlek, keresd föl Bara Enikőt és Bara Csabát – a megboldogult testvéreit –, és vigyél virágot kínok között eltávozott felebarátunk fejfájára." Orbán, a szombati Magyar Nemzetben megjelent válaszlevelében így fogalmazott: "Kedves Gazsi! Nekem címzett nyílt leveledet megkaptam. Hagyjuk a felesleges udvariaskodást, jólesett. Tanácsodat megfogadtam. Az igazat megvallva, magamtól is eszembe juthatott volna. Sőt, talán eszembe kellett volna, hogy jusson. Akárhogy is, megvolt."

Bara József április 8-án, vallatás közben, megbilincselve vesztette életét az izsáki rendőrőrsön. A hatóságok azonnal felléptek a halálesetet követően. Két rendőr azóta is előzetes letartóztatásban van, őket az eset másnapján leszerelték, őrsparancsnokukat, valamint a kiskőrösi rendőrkapitányt pedig leváltották.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.