Egy hónap múlva jön az ujjlenyomatos útlevél

Június 28-a után az útleveleknek tartalmaznia kell - másodlagos biometrikus adatként - a tulajdonos ujjlenyomatát, de a korábban kiállított úti okmányok is érvényesek lejáratukig - közölte a kormányszóvivő.

Budai Bernadett a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: erről a múlt héten döntött a kormány, annak alapján, hogy az egységes formai és biztonsági követelmények érvényesítése érdekében még 2006-ban az Országgyűlés- az uniós tagállamokkal együtt - elfogadta a biometrikus útlevél bevezetését.

A korábbi döntés értelmében a 2006. augusztus 29-e után kiállított vörös színű okmányokban - kék színű elődeikkel szemben - már chip van, amely tartalmazza az útlevél tulajdonosának arcképét, mint elsődleges biometrikus azonosítót, illetve a tulajdonos személyes adatait. Ennek második állomása, amelyről a múlt héten döntött a kormány, miszerint idén június 28-a után az útleveleknek tartalmaznia kell - másodlagos biometrikus adatként - a tulajdonos mutatóujjának lenyomatát, ami biztonságosabbá teszi az okmányok használatát és megnehezíti a személyes adatokkal való visszaélést. Budai Bernadett hangsúlyozta: az új útlevél kibocsátása nem jelenti azt, hogy azonnal le kell cserélni a régieket. A korábban kiállított úti okmányok továbbra is használhatók, lejáratukig érvényesek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.