Egy év múlva elkészül az algyői stratégiai tároló

Egy év múlva elkészül az ezerkétszázmillió köbméter földgáz tárolására alkalmas stratégiai biztonsági földgáztároló a Szeged melletti Algyőn. Az építkezés tavaly év elején kezdődött, és már több mint ötven százalékban elkészült.

Ha veszélybe kerülne az ország földgázellátása, naponta huszonötmillió köbméter gázt is közvetíthetne a fogyasztókhoz az Algyő melletti Mol-telepen, illetve szomszédságában létesülő stratégiai biztonsági földgáztároló, negyvenöt napon át – tudtuk meg Debreczeni Ferenctől, a létesítményt építő – s a Mol Nyrt., illetve a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség tulajdonában lévő -- MMBF Zrt. vezérigazgatójától.

A létesítmény Magyarország legnagyobb stratégiai földgáztárolója lesz. Ha nincs gond, és folyamatosan érkezik az ország gázellátásához szükséges mennyiség, akkor az itt tárolt, 1200 millió köbméternyi gázt nem használják fel - kizárólag szükség esetén szabadítják fel, a szükséges mértékig. A gázkészlet idejuttatásáról és tárolásáról a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség gondoskodik.


A több mint öt négyzetkilométer kiterjedésű, kétezer méter mélyen elhelyezkedő természetes tároló voltaképpen két gázzáró réteg között helyezkedik el, ahonnan a földgázt már részben kitermelték. Ennek a helyére kerül a százhúsz millió köbméter földgáz – magyarázza a vezérigazgató. A föld alatti tárolóba földgázkutakon kereszül juttatják majd be az itt tartalékolandó gázt, és szükség esetén ugyanezeken a kutakon keresztül hozzák felszínre. Ehhez negyvennégy új földgázkút létrehozása szükséges - ebből harmincegy már el is készült.

Az építkezés színhelyére folyamatosan érkeznek a nagy berendezések, az öt darab, egyenként hetvenöt tonnás gázelőkészítő berendezés – amely megtisztítja a föld alatt betárolt, s szükség esetén újra a felszínre hozott, a fogyasztókhoz juttatandó földgázt – például a minap érkezett meg Dubaiból. De Kanadától Finnországig mintegy tíz országból érkeznek ide kompresszorok és egyéb berendezések. Sok a magyar kivitelező, alvállalkozó is részt vesz a munkákban– mondja Debreczeni Ferenc.
A tárolót rákötik az országos nagynyomású távvezetékrendszerre - s a tisztított gáz az ország bármely részébe eljuttatható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.