Egy éj a fagyos Tubesen

Mínusz 12 fok, sok fázás, tűz, forralt bor, pálinka, harmonika, jókedv és teljes összefogás – ezekkel a szavakkal jellemezhető a Tubes-hegyre tervezett radar ellen csütörtök este kezdett s jelenleg is folyó demonstráció. A hegy védelmezői egyre biztosabbak abban, hogy a HM egyelőre kénytelen elállni építkezési szándékától.

- Majd megfagytunk, erre soha többé nem vállalkozom – sóhajtott nevetve péntek reggel a Tubes csúcsán Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere, miután öt párttársával sátorban virrasztotta át az éjszakát.

- Kurva hideg volt – jegyezte meg elgémberedett testét lapogatva Nagy Csaba, az ugyancsak fent éjszakázó alpolgármester, majd a kurva szó ősiségéről tartott rövid eszmefuttatást.

Mindamellett a sátrazók nem panaszkodtak: azt mondták jókedvűen telt az éj, forralt borral, pálinkával melengették magukat, s a hangulaton sokat dobott, hogy feljött a hegyre Fekete Kálmán jazz-zenész, és egy bluesos dalt költött a Tubesről, amit szájharmonikával kísért, amíg csak a nyála rá nem fagyott a herflire.

Páváék azért sátraztak a Tubesen, hogy tiltakozzanak a hegyre tervezett katonai lokátor megépítése ellen. A Honvédelmi Minisztérium először a Mecsek legmagasabb pontján, a Zengőn akarta megépíteni a régió légvédelméért felelős radart, ám a helybéliek és a zöldek ellenállása miatt – akik arra hivatkoztak, hogy az építkezés veszélyezteti a hegy védett növényét, a bánáti bazsarózsát - a HM végül is nem indította el a beruházást. A kormány 2005-ben úgy döntött, hogy a Mecsek másik csúcsán, a Pécs feletti Tubesen kell megépíteni a radart. A pécsiek - egyrészt a radar sugárzásától tartva, másrészt a Tubes értékeit, vízbázisát és esztétikai megjelenését féltve – tiltakoztak. Ennek eredményeképp 2007. márciusában helyi népszavazást rendeztek a radarról, ám a referendum a 32 százalékos részvétel miatt érvénytelen lett.

A létesítmény építési engedélye november 27-e óta jogerős, s a NATO által finanszírozott beruházás kivitelezője, a ZÁÉV Zrt. jelezte a város vagyonkezelő cégének, a Pécs Holdingnak, hogy belefog a munkálatokba. A hír hatására a radart ellenző civil mozgalmak őrjáratot szerveztek a hegyre, s csütörtök este tüzet gyújtottak a Tubes csúcsán álló kilátó mellett. A civil szervezetek arra kérték a radar elutasítóit, hogy pénteken jöjjenek fel a Tubesre, s ezzel tiltakozzanak a HM szándéka ellen. Péntek délelőtt nagyjából óránként egymást váltva mindig volt a csúcson 30-40 protestáló, akik a tűz mellett beszélgetve, viccelődve, teázva és dalolva töltötték idejüket.

A pécsi politikai erőket teljes egységbe rántotta a beruházás esetleges startjának a híre. A hegyvédők között a fideszesek mellett ott láttuk a szocialistákat, a liberálisokat, az 56-osokat, s féltucat, önmagát gárdistának valló helybélit is. Pénteken felsétált a hegyre a város két szocialista képviselője, Szili Katalin és Bókay Endre is. Szili – aki már éjjel fél egykor is meglátogatta a sátrazókat -  elmondta: igyekszik meggyőzni Szekeres Imre honvédelmi minisztert, hogy tárcája mondjon le a beruházásról. Szili hozzátette:

- Ha a Zengőn természetvédelmi okokból nem lehetett építkezni, akkor itt a pécsiek miatt nem lehet.

Bár a HM még a héten is arról tájékoztatta lapunkat, hogy hamarosan elkezdik a beruházást, más források szerint a tárca már nem erőlteti az építkezést ebben a parlamenti ciklusban. A munkakezdést a demonstrációkon kívül az is gátolja, hogy a Tubesre vezető út csak 3 és féltonnás teherbírású, s a Pécs Holding nem enged fel ennél súlyosabb gépeket a hegyre. Márpedig utóbbiak nélkül a beruházás nem megvalósítható. Ahhoz, hogy a HM erősebb utat építsen – az engedélyezési eljárás miatt – évek kellhetnek.

Páva Zsolt is értesült arról, hogy a lokátorról a következő kormánynak kell majd döntenie. A polgármester  tudósítónknak így fogalmazott: - Ha 2010-ben Fidesz-kormány lesz, és meg akarja építeni a radart a Tubesen, akkor újra mindent megteszek, hogy ezt meggátoljam. Pécsen nem lesz lokátor!

 

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Szili Katalin és Páva Zsolt találkozója a hegyen
Tubes, Szili Katalin, Pécs
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.