Egy búvároktatót is kihallgattak a Zuschlag-perben

A civil szervezetek pályázatokon elnyert pénzei nehezen követhető úton vándoroltak különböző magánszemélyekhez, majd Zuschlag Jánoshoz és vádlott-társaihoz - derült ki a Zuschlag János és 15 társa ellen folyó perben kihallgatott tanúk vallomásaiból szerdán a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

A szerdai tárgyaláson elsőként kihallgatott tanú számlájára a vádban szereplő XXI. Századi Egyesülettől és az Együtt a Harmadik Évezredért Alapítványtól több alkalommal utaltak pénzt. A tanú, vallomása szerint, 2003-2005 között az MSZP-frakció szakértőjeként, a Képviselői Irodaházban dolgozott, ahol arra kérte Őri András vádlott, hogy a számlájára átutalt összegeket vegye fel és adja át neki. A nyomozati szakban az ügyészségen még határozottan azt vallotta a tanú, hogy Őri Andrásnak adta át a pénzt, míg a bíróság előtt már azt vallotta, hogy Zuschlag Jánosnak és Lados Istvánnak is adott át pénzt, miután az a számlájára megérkezett.

A tanú határozottan kijelentette: nem volt arról tudomása, hogy pályázati tevékenységgel összefüggésben érkeztek a pénzek a számlájára.

Lados István másodrendű vádlott a szembesítéskor kijelentette: nem vett át pénzt a tanútól.

A következő tanú, aki búvároktatóként dolgozott, a Zuschlag Jánoshoz kapcsolható egyesülettől a számlájára érkező 350 ezer forinttal kapcsolatban kijelentette: kölcsönt kért Zuschlag Jánostól egy utazásához, amit a következő év elején visszaadott.

Zuschlag János elsőrendű vádlott másként emlékezett az esetre: kijelentette, hogy egyesületi pénzből magáncélra soha nem adott kölcsönt. A szembesítés eredménytelen volt.

A bizonyítási eljárásban kihallgatott következő tanú 2003-ban az Ifjúsági és Sportminisztériumban dolgozott, mint ifjúsági turisztikáért felelős osztályvezető. Az ő felettese volt Ocsovai Tamás államtitkár, aki Lados István másodrendű vádlott vallomása szerint segítette a Zuschlaghoz kapcsolódó szervezetek pályázatainak elbírálását.
A tanúnak a vádban szereplő és Zuschlag Jánoshoz kapcsolható XXI. Századi Kulturális Egyesület számlájáról egymillió forintot utaltak át. Az átutalás idején a tanú már nem dolgozott a minisztériumban.

A tanú Fodor Endre bírói tanácsa előtt azt bizonygatta: ő kölcsönadott részletekben egy személynek egymillió forintot, és ezt utalták vissza a számlájára. A megnevezett személy az ügy kilencedrendű vádlottjának, Prácser Lászlónak a munkatársa volt, és semmilyen módon nem hozható összefüggésbe azzal az egyesülettel, amely a "kölcsönt" visszautalta. Prácser László kilencedrendű vádlott, aki korábban az MDF ifjúsági szervezetéhez, az IDF-hez kötődött, a nyomozati szakban tett vallomás szerint a pályázatok elkészítésében segítette a Zuschlag Jánoshoz kötődő ifjúsági szervezeteket.

A tanú, elmondása szerint, a nevezett személy részére nyújtott kölcsönt visszakapta, de nem tudott arról, hogy az egy Zuschlaghoz kapcsolható egyesület számlájáról utalták át a számlájára.

A bíróság tanúkénti kihallgatásra idézte meg Zuschlag János édesanyját, valamint Katus Ferenc harmadrendű vádlott feleségét. A tanúk - élve jogukkal - nem tettek vallomást.

Fodor Endre tanácsvezető bíró bejelentette: a júliusban kezdődő ítélkezési szünet után szeptemberben kezdődik és várhatóan december 16-ig tart a bizonyítási eljárás.

A 2007. szeptember 21-e óta előzetes letartóztatásban lévő Zuschlag Jánost különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntettével vádolják.

Zuschlag János édesanyja családi viszonyukra való hivatkozással megtagadja a vallomástételt
Zuschlag János édesanyja családi viszonyukra való hivatkozással megtagadja a vallomástételt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.