Konkrét bíróra szignálták a Sukoró-ügyet?

Szolnokon - ahová az ügyet Handó Tünde irányította - mindössze egy bíróhoz kerülhetnek a vagyon elleni, első fokon tárgyalt büntetőügyek. A gyorsítás erősen kérdéses. A Törvényszék szerint eltérhetnek az eredeti szabályoktól.

Szolnokra irányította a Sukoró-ügy tárgyalását Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal elnöke – tette közzé határozatát a szervezet. Kérdés, kevéssé leterhelt-e ez a bíróság-e mint a Fővárosi Törvényszék? A kiemelt ügyek áthelyezését eredetileg a törvény ugyanis azért engedélyezi, hogy gyorsíthassák az ítélethozatalt. 

A Szolnoki Törvényszék esetében ez ugyanakkor nem biztos. A törvényszék elnöke, Dr. Nánási Illés által kiadott ügyelosztási rend szerint ugyanis egyetlen bíróhoz kerülhetnek az első fokon tárgyalt, vagyon elleni büntetőügyek. Ennek ismeretében pedig legalábbis kétséges, hogy a kijelölt bíró gyorsabban tud majd ítéletet hozni, mintha a Fővárosi Törvényszék tárgyalná az ügyet. Mivel az ügyelosztási rend tavaly decemberben kelt, az viszont biztos: Handó Tünde a döntés aláírásakor lényegében egy konkrét bíróra szignálta az ügyet. 

Megkérdeztük a Szolnoki Törvényszék büntető-kollégiumának vezetőjét: vajon a kiemelt ügyekben eltérhetnek-e az elnök által eredetileg meghatározott ügyelosztási rendtől? Dr. Pongrácz Zsolt arról tájékoztatott, hogy igen, ez lehetséges, az eljárási törvényben szabályozott esetekben, illetőleg a bíróság működését érintő fontos okból. Mint írja, ilyen, igen gyakran előforduló indok az egyes tanácsok közötti arányos munkateher biztosítása.

Az ügyelosztási rendtől történő eltérésre a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló 2011. évi CLXI. törvény 11. § /2/ bekezdése ad felhatalmazást. Ebből kifolyólag az ügyek munkaigényességének, az ügyérkezés statisztikai adatainak figyelembe vételével, az arányos munkateher biztosításának érdekében a Szolnoki Törvényszéken – az ügyelosztási rendben megjelölt tanács mellett - több tanács is bírál el vagyon elleni bűncselekményt. 2012-ben eddig 9-10 esetben tértek el az ügyelosztási rendtől, ebben az ügycsoportban – áll a kollégiumvezető által küldött válaszban, amely leszögezi: az OBH elnöke a Szolnoki Törvényszéket jelölte ki illetékes bíróságként és nem az ügyben eljáró bírót.

Mivel a kijelölő határozat még nem emelkedett jogerőre, így egyelőre nem tudják, melyik büntető tanács fogja tárgyalni az ügyet.

Mint korábban megírtuk, az ügy vádlottjai, Tátrai Miklós, Császy Zsolt és Markó Andrea sérelmezték, hogy a Fővárosi Törvényszék a vádirat megérkezésétől számított 24 órán belül kérelmezte az ügy áthelyezését. Panaszolják azt is: egy vidéki bíróság jelentősen megnehezíti a vádlottak és a tanúk megjelenését és növeli a költségeiket. Ebből a szempontból Szolnok "jó választás" is lehet, hiszen viszonylag közel van Budapesthez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.