A hallgatók ma tárgyaltak Hoffman Rózsával, jövő héten tüntetnek ellene

Egyeztető tárgyalást tartottak az új felsőoktatási törvény tervezetéről a tárca vezetői és a HÖOK képviselői. A leghevesebb vita az úgynevezett hallgatói szerződésekről folyik. Az álláspontok ugyan közeledtek, de a hallgatók megtartják a jövő hétre meghirdetett országos demonstrációjukat.

Egyeztetést tartottak az új felsőoktatási törvény két legvitatottabb pontjáról, a hallgatói szerződésekről és az önköltséges képzésről, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) között - adta hírül a távirati iroda.

Erről Réthelyi Miklós miniszter és Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár számolt be újságíróknak a felek keddi találkozója után. Hoffmann Rózsa elmondta: napokon belül kidolgoznak két-három szerződésmintát, a HÖOK képviselői ugyanis azt mondták, hogy ez a passzus mindaddig vitatott pont marad, amíg a hallgatói szerződések tartalmát nem ismerik.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a kedden nyilvánosságra hozott felsőoktatási törvény tervezete megengedő ezzel kapcsolatban, tehát az állam köthet a jövőben ilyen szerződéseket a hallgatókkal. A HÖOK egyik kifogása az volt, hogy nem biztosítanak biztos állást a szerződéskötéssel a hallgatóknak.

Hoffmann Rózsa kitért arra is, hogy a kedden nyilvánosságra hozott felsőoktatási törvény tervezete megengedő ezzel kapcsolatban, tehát az állam köthetne a jövőben ilyen szerződéseket a hallgatókkal.

Réthelyi Miklós azt mondta, hogy a szerződés az állami támogatással tanuló hallgatóknak egyfajta figyelmeztetés lenne arra, hogy a támogatásért cserébe munkát várnak el tőlük a végzés után. Ha azonban nem akarnak részt venni a magyar társadalom életében, ennek bizonyos hátrányos következményei lesznek - fűzte hozzá. Az önköltséges képzésről azt mondta, hogy tudomásul kell venni, az államnak megfontoltan kell a támogatásokat biztosítania, "hitelből nem tudunk élni". Mind a két kérdésben a tárgyalások folytatódnak, és számítanak a HÖOK képviselőire - hangsúlyozta.

Hoffmann Rózsa a tárgyalások eddigi menetéről elmondta: az elmúlt egy évben több mint 12 alkalommal találkozott a hallgatói képviselettel, s az egyeztetések során csökkent a vitatott pontok száma. Megjegyezte, a HÖOK mintegy 20 javaslatát beépítették a törvénytervezetbe. Az államtitkár kiemelte: a jogszabály szövege a parlamenti végszavazásig változhat.

Nagy Dávid, a szervezet elnöke az MTI-nek azt mondta, a lényegi dolgokban továbbra sincs egyetértés. Azzal kapcsolatban, hogy a hallgatói szerződésekre vonatkozóan a kedden nyilvánosságra hozott törvény megengedő, azt mondta: az államilag finanszírozott hallgatókkal kötelező lenne szerződést kötni, s erre annak lenne lehetősége, aki önköltséges formában tanul.

A HÖOK elnöke ugyanakkor előremutatónak nevezte Halász János parlamenti államtitkár javaslatát, hogy az egyeztetések a normaszöveg szintjén folytatódjanak. Ezen részt vesznek - jelezte. A hallgatói szervezet ugyanakkor az október 27-i tüntetéstől nem állt el, azt megtartják az oktatási államtitkárság épülete előtt - mondta Nagy Dávid.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.