Egy "pacifikált" Orbán találkozott Barrosóval

A magyar kormány az elmúlt héten minden konfrontációt megszüntetett az Európai Unióval és az Európai Bizottsággal, Orbán Viktor is "pacifikálódott", a Barroso-találkozón már nem egy szabadságharcos miniszterelnök ült asztalhoz – mondta a Népszabadságnak a brüsszeli megbeszélést értékelve egy kormányzati forrás.

A találkozóra a magyar miniszterelnök alaposan felkészült, de részletek nem szivárogtak ki. A konvergencia-programról már korábban azt mondták a Népszabadságnak, hogy az fordulatot jelenthet a megfeneklett IMF-tárgyalásokat illetően is, a Széll Kálmán Terv 2.0 változatát pedig úgy készítették el, hogy június 22-én mindkét dokumentum meggyőzze az uniós pénzügyminiszterek tanácsát (ECOFIN): a túlzottdeficit-eljárás, melynek kedvezőtlen kimenetele esetén Magyarország 495 millió euró kohéziós támogatástól eshet el, nem indokolt.

Pacifikált kormányfő nyújtja kezét Barrosónak
Brüsszel, 2012. április 24. José Manuel BARROSO, az Európai Bizottság elnöke (j) és ORBÁN Viktor magyar miniszterelnök beszélget tárgyalásuk megkezdése előtt az EU brüsszeli székházában. A magyar kormányfő a nap folyamán találkozik Herman Van Rompuy-jel, az Európai Tanács elnökével. (MTI/AP/Yves Logghe)

Az adóemelések, melyekkel a banki különadót és a válságadókat váltjuk ki, biztosítanak annyi bevételt a büdzsének – 2013-ban 150 milliárdot, jövőre pedig 600 milliárd forintot –, hogy tartani lehessen a hiánycélt. Ezek az intézkedések, illetve az így befolyó pénzek "puffert" jelentenek – értékelt egy kormányközeli szereplő lapunknak, hozzátéve: senki sem állíthatja azt Brüsszelben, hogy nem kezdődtek meg Magyarországon a nagy strukturális rendszereket átformáló változások.

"Ha valaki ezt állítaná, akkor Fellegi miniszter úr karon fogja az egyik nagy befektetői csoportnak az elnökét, és elviszi Washingtonba, hogy elmesélje a valutaalapnak, miért is veszi úgy a magyar állampapírt, mint a cukrot" – fűzte hozzá.

Arra, hogy a magyar kormány hogyan értékeli Olivier Baillynek, az Európai Bizottság szóvivőjének a múlt heti nyilatkozatát, miszerint Magyarországnak olyan jogi környezetet kell teremtenie, amely biztosítja a befektetők bizalmát, kormányzati forrásunk nem zárta ki, hogy ez "egyes multicégek magyarországi helyzetbe hozásával kapcsolatos". A Fidesz egyik vezető politikusa pedig ennek kapcsán azt mondta: nyilván lesz olyan EU-s kérés, amit Orbán Viktor teljesít, és lesz, amit nem, "ez tárgyalási taktika".

A munkatársunk által megkérdezett szakértők és politikusok viszont egybehangzóan állították, az volt a " előzetes fordulat" az Orbán–Barroso-találkozó előtt, hogy Frankfurtban múlt hétfőn szakértői egyeztetések zajlottak az Európai Bizottság, az EKB, az IMF, a magyar kormány és az MNB képviselőinek részvételével. Az ötoldalú egyeztetést Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kezdeményezte, vezető tisztségviselők nem, csak a szakértőgárda egyes tagjai képviseltették magukat az informális megbeszélésen. Múlt szerdán Olli Rehn uniós pénzügyi biztos már méltatta a megbeszélést, és "jó szellemiségűnek" nevezte azt.

A pénzügyi tranzakciós adó bevezetésének a brüsszeli megvétózásától nem tart a magyar kormány, hiszen van rá precedens, noha egy nem kellően pontos szabályozás sértheti a tőke szabad áramlásáról szóló uniós szabályokat. A mobiladót a telekomadó helyett vezetik be, és mivel Málta esetében az EU nem fogalmazott meg aggályokat, várhatóan nem lesz probléma a magyar tervvel sem. A telekomadót 2010 őszén vezette be a kormány (a bankok és a nagy áruházláncok megadóztatásával együtt). A telekomadó miatt Magyarország ellen eljárást indított az Európai Bizottság. Egy EU-s szabály szerint ugyanis a szektort érintő különadók bevételét csak az ágazat fejlesztésére szabad felhasználni. A bizottság ezen az alapon támadta meg a magyar adónemet, amelynek visszavonására már többször is felszólította Magyarországot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.