Az állam csongrádi megbízottja elégette az állami cég pénzét

Csak addig volt ügyvezető az önkormányzatok által alapított, majd államosított, de még így is nyereséges szentesi cég élén Hujber Lajos, ameddig a testületek hozzájárulása nélkül betette a társaság megtakarításait a Hungária Értékpapír Zrt.-be. A 75 milliónak bottal üthetik a nyomát.

A Csongrád Megyei Közgyűlés, a szentesi és a környékbeli önkormányzatok, továbbá agrárcégek még 1997-ben közösen alapították meg a Dél-alföldi Bio-innovációs Centrum (DABIC) Kht.-t. Akkor egy hiteles, akkreditált agrárlabort hoztak létre, amely méri például gombatoxinokat a gabonában, vagy a vegyszermaradványokat a zöldségeken, így a mezőgazdasági termelők önmagukat ellenőrzik.

A Csongrád Megyei Közgyűlés akkori elnöke, dr. Frank József, aki korábban a Szegedi Gabonakutató Kft. igazgatója volt, az európai uniós csatlakozás érdekében tartotta szükségesnek a helyi gazdasági és politikai szereplők tulajdonában lévő minőségvizsgáló létrehozását. A labor élére Frank József testvére, Frank László került.

A nonprofit cég nyereségesen, közmegelégedésre működött, mígnem a fő tulajdonos Csongrád megye tulajdonrészét államosították. A Délmagyarország szombati cikke szerint az állam tulajdonrésze fölött ezután a hódmezővásárhelyi állatifehérje-feldolgozó cég, az Átev Zrt. rendelkezett, amely tavaly tavasszal menesztette Frank László ügyvezetőt, leváltotta a felügyelő bizottságot, és másikra cserélte a könyvvizsgálót.

2014. április 14-étől töltötte be az ügyvezetői posztot az államot képviselő Átev Zrt. által kinevezett Hujber Lajos. Ő nem kérte ki sem a közgyűlés, sem a felügyelő bizottság jóváhagyását, hanem a cég összes megtakarított pénzét, 75 millió forintot befektette a Hungária Értékpapír Zrt. kötvényeibe. A napilap tudósítása szerint Hujber ezek után a megromlott egészségi állapotára való tekintettel év végén lemondott az ügyvezetői posztról.

Januárban kiderült, hogy a Hungária Értékpapír Zrt.-nél tapasztalt visszaélések során zárolták a cég vagyonát és számláit. A DABIC-nál – amelynek élére újra visszahelyezték Frank Lászlót, nem tudják, az ő pénzük esetleg megmaradt-e, vagy azt is elsikkasztották a társaság többi, vélhetően fedezet nélkül kibocsátott kötvényeire befektetett pénzzel együtt.

Április 20-án a jegybank kezdeményezte a Hungária Értékpapír Zrt. felszámolását, mert úgy látta, vagyona nem nyújt fedezetet a vele szemben fennálló követelések kielégítésére. A DABIC Nonprofit Kft. alaptőkéje 57 millió forint – az átmeneti ügyvezető ennél többet, 75 milliót fektetett a bedőlt brókercégbe. A jegybank szerint a Befektetővédelmi Alap (beva) 6 millió forint erejéig kártalanítja a pénzüket vesztett befektetőket.

A Délmagyarországnak csak Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés jelenlegi elnöke nyilatkozott – a megyének véletlenül maradt 1 százaléknál kisebb tulajdonrésze a DABIC Nonprofit Kft.-ben. Ha azt is elvitte volna az állam, tudomást sem szereztek volna, mi lett az agrártermelők európai versenyképességének javítására létrehozott, sikeres cégükkel.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.