Egy szolnoki konditeremben tervezték meg a demokrácia letiprását?

Kik voltak azok a kopasz fiatalemberek, akik a választási irodán akadályozták népszavazási kezdeményezése benyújtásában, s kik voltak a megrendelők? – egyebek mellett ezekre a kérdésekre remél választ a nyomozóhatóságtól Nyakó István. A szocialista politikust hétfőn a rendőrség tanúként hallgatta ki.

A szálak egy szolnoki konditerembe, a Fradi biztonsági szolgálatához és a Pál Apostol Gimnázium három egykori tanulójához vezetnek, akik ugyanabba az osztályba jártak – állítja a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) tapasztalt botrányos jelenetek kapcsán Nyakó István szocialista politikus. Őt nem túl régen kigyúrt, kopasz fiatalemberek akadályozták meg abban, hogy elsőként nyújtsa be népszavazási kezdeményezését a boltok vasárnapi zárva tartása kapcsán. Az ügyben választás rendje elleni bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt nyomozás indult, és Nyakót a BRFK-n hétfőn tanúként hallgatták ki. Ő a hatóságok figyelmét is felhívta erre a sajátos összefüggésre.

Álláspontja szerint ki kell deríteni, hogy van-e egybeesés az őt akadályozó csoport tagjai és az Erdősi Lászlóné népszavazási kérdését támogató húsz választópolgár között. Ez szerinte nem túl bonyolult feladat, hiszen az adatok a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál (NAIH), illetve a „nemzetinek mondott választási irodánál” is megtalálhatók.

Úgy véli, tisztázni kell, hogy a kopaszok közül bárkinek volt-e szándékában népszavazási kezdeményezést benyújtani. Ez megint csak könnyű – legalábbis Nyakó azt gondolja –, hiszen a NAIH nyilvántartásából kiderül, kik voltak azok, akik februárban regisztráltak a hatóságnál. Nyakó meggyőződése: a kigyúrt „urak” aligha.

Ugyanakkor nagyon bízik benne, hogy a nyomozóhatóság olyan sikeres felderítő tevékenységet folytat, melynek eredményeként fény derül a felbujtók személyére. Tehát kiderül az, hogy kik voltak a megrendelők – fogalmaz –, s megtudhatja a közvélemény, hogy hová tartozik az az agytröszt, amely „ilyen piszkos munkára megbízást adhat, majd a meló után rendezi a számlát”.

Nyakó egyszerűen elképzelhetetlennek tartja, hogy azon a „fekete kedden” megjelent emberek egy konditeremben találták ki az egészet. Az sem tűnik a számára valószínűnek, hogy Erdősiné herceghalmi magányában eldöntötte, hogy népszavazási kérdést szeretne benyújtani. És nem hiszi azt sem, hogy „pont egy hasznos gimnáziumi kapcsolatokkal rendelkező piercinges fiatalember jutott először eszébe, akit felkérjen testőrnek”. „A baj csak az, hogy ezt próbálják nekünk beadni úgy, hogy itt már mindenki tudja – beleértve az illetékeseket is – hogy ez hülyeség” – állítja a politikus. Ezért felhívja a kormányzó pártok figyelmét, hogy ez rendkívül súlyos dolog, amit komolyan kell vennie mindenkinek.

Így reméli, hogy a rendőrség politikai irányítói csupán figyelmetlenségből nem reagáltak érdemben, már február 23-án reggel a választási irodán kialakult helyzetre. Viszont nem hiszi, hogy az NVI tétlenkedése, illetve a Nemzeti Választási Iroda döntése nem függ össze azzal a kormányzati szándékkal, amely szerint ebben az ügyben a Magyar Szocialista Párt nem kezdeményezhet népszavazást. Úgy látja, a politikai akarat, a politikai szál megvolt, és megvan.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.