„Egy senki voltam” - Stadler szerint rossz vádlott áll a bíróság előtt

„Egyetlen papírt nem írhattam alá, egyetlen könyvelővel nem találkoztam. Nem is beszéltek velem, mindenütt az ügyvezetők jártak el” – mondta Stadler József negyedik perének szerdai tárgyalásán, a Kecskeméti Törvényszéken.

Az egykori akasztói vállalkozó – emlékeztet a baon.hu – 2007-2010-ben az érdekeltségébe tartozó gazdasági társaságok nevében valótlan tartalmú, főként ruhaneműk kereskedelméről szóló számlákat bocsátott ki és fogadott be. A hamis okmányok felhasználásával általános forgalmi adót kísérelt meg visszaigényelni, illetve a társaságok adófizetési kötelezettségét csökkentette.

Stadler három kft. könyvelésében szerepeltette a fiktív számlákat. Az ügyészség úgy véli, Stadler az áfa és a társasági adó adónemekben 419,4 millió forint vagyoni hátrányt okozott az államnak. Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével és magánokirat-hamisítás vétségével vádolják, az ügyészség börtön kiszabását indítványozza vele szemben.

Stadler a szerdai tárgyaláson azt bizonygatta, hogy semmi köze az ellene felhozott bűncselekményekhez. Benyújtotta egy korábbi ügyvédje levelét, amelyben az áll, hogy Stadler nem volt sem tulajdonosa, sem ügyvezetője egy vádiratban szereplő cégnek, csupán munkavállalója, a vádlott megfogalmazása szerint „egy senki”.

Stadler véleménye szerint a vádbeli bűncselekményekért nem őt kellene felelősségre vonni, de akiknek a kérdésekre kellene válaszolniuk „mindent ki fognak találni, hogy ne jöjjenek el a tárgyalásra, húzzák majd az időt”.

Ez már a negyedik pere

Stadler ellen először 1997-ben emeltek vádat. Első fokon kilenc évre ítélték, mert 1993-94-ben fiktív számlák felhasználásával és jogtalan áfa-visszaigénylésekkel több milliárd forint kárt okozott az államnak. Ezt a döntést megsemmisítette a Legfelsőbb Bíróság, a megismételt eljárásban Stadler négy és fél év fogházbüntetést kapott, 2005 januárjában kedvezménnyel szabadult. 2011-ben folytatólagosan elkövetett csalás kísérlete és más bűncselekmények miatt négy év tíz hónap börtönre ítélték, 2014 októberében pedig csődbűncselekmény miatt kapott két év tíz hónap börtönt.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.