Egy percig volt EU-zászló a parlamenten

Igenis megfér az uniós és a magyar zászló a Parlament épületén – jelentette ki Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselőjelölt az Országházban összegyűlt újságíróknak. Ő és Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke szimbolikus zászlóbontásra készült. Az aktus ugyanakkor meglehetősen rövidre sikerült: mivel nem volt mivel rögzíteni a lobogókat, kénytelenek voltak azokat rövidebb lóbálás után visszahúzni. Persze az újságírók kedvéért újból kilógatták azokat, hogy a fotósok kintről is készíthessenek felvételeket - tudósított a vs.hu.

Az Országház épületén és parlament nyitóülésén is csak a magyar, illetve a székely zászlót lehetett látni. Az Országgyűlés sajtóirodája ezt azzal magyarázta, hogy nem kötelező a törvény szerint, a legtöbb uniós tagállamban pedig nemzeti kormányzati épületekre tűzik ki a lobogót, és nem a Parlamentre.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, az előző parlamenti ciklusban még kint volt az uniós zászló a parlamenten és a képviselői irodaházon is, de utóbbit egyszer jobbikos képviselők "bevonták", sőt indítványozták, hogy valamennyi középületről távolítsák el az EU-s lobogót (ami igencsak a bögyükben van, egyszer el is égettek egy uniós zászlót). Idén év elején szintén jobbikosok kihajították az ablakon a parlament üléstermében kitűzött zászlót, ezúttal a földtörvény elleni tiltakozás hevében. Majd miután visszarakták a teremőrök, Gaudi-Nagy Tamás a parlamenti wc-be dugta el a zászlót, mint a "gyarmatosítás szimbólumát". A zászlót akkor még visszahelyezték, a 2014-es választások után viszont eltűnt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.