Egy nap alatt politikai napilap lett a Napi Gazdaságból

Egy nap alatt lényegében politikai napilappá alakította át a Napi Gazdaságot Liszkay Gábor új tulajdonos, s az általa kinevezett új vezetés. A Napi Gazdaság hétfőn még üzleti és pénzügyi hírlapként azonosította magát, kedden pedig közéleti és üzleti napilapként.

A lap címlapján az olvasókhoz írt beköszöntőben az új vezetés céljaként fogalmazzák meg, hogy az újság eddigi erős gazdasági jellegének megőrzése mellett a következő hónapokban a lapot jelentékeny társadalmi, közéleti, politikai és kulturális tartalommal bővítsék ki. Hamarosan csökkentik a lap mostani 340 forintos árát is, hogy "a megújuló lap minél szélesebb olvasótáborhoz jusson el". - A lap folyamatos átalakítása nyár végén fejeződik be, akkortól az újság új néven jelenik meg. Az új napilap irányultságát tekintve vállaltan polgári, konzervatív, mérsékelten jobboldali, azaz a jelenlegi belpolitikai viszonyok között kormánypárti médium lesz - zárul az olvasókhoz írt beköszöntő.

Hirtelen közéleti lappá váltak
Hirtelen közéleti lappá váltak
Szőke Rita / Népszabadság

A lap keddi címlapsztorija jól jelzi a változást. "Újrakezdődhet Szilvásyék kémpere" címmel a Magyar Nemzet korábbi újságírója, Swendt Pál arról írt, hogy súlyos jegyzőkönyv-vezetési hiányosságok miatt újratárgyalhatják a Gyurcsány-kormány titkosszolgálati vezetését érintő, kémbotrány néven ismert ügyet, amelyben Szilvásy György volt titokminisztert is letöltendő börtönbüntetésre ítélte az első fokon eljáró Debreceni Törvényszék. Az eljárás részleteit jól ismerő, nevük elhallgatását kérő jogi szakértők a lapnak azt mondták, nem kizárt, hogy a Fővárosi Ítélőtábla elbírálásra alkalmatlannak találja és hatályon kívül helyezi a Gyurcsány Ferenc kormányának titkosszolgálati vezetőit érintő kémkedési ügyben a Debreceni Törvényszék által közel két éve kihirdetett elsőfokú ítéletet.

Liszkay Gábor a szerkesztőség előtt hétfőn jelentette be, hogy megvásárolta a lapot kiadó kft. 100 százalékos tulajdonjogát. A lap neve egyelőre Napi Gazdaság marad, a szerkesztőség azonban még májusban új helyre költözik. Liszkayval együtt érkezett a laphoz a Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió több korábbi vezetője, Csermely Péter és Gajdics Ottó, mindhárman február elején lelkiismereti okokra hivatkozva mondtak fel, mert a tulajdonos, Simicska Lajos utasítása ellenére nem voltak hajlandóak támadni a Fideszt és Orbán Viktort a reklámadó miatt. Liszkay bejelentette, hogy Csermely Pétert nevezte ki főszerkesztőnek, Villányi Károlyt és Czirják Imrét pedig két helyettesének. Villányi és Czirják korábban a Magyar Nemzetnél és a Hír TV-nél is dolgozott.

A Napi Gazdaság keddi címlapját is a belpolitikai témák uralják, s a lap első négy oldalán is belpolitikai hírek szerepelnek. A Napi Gazdaság korábban nem közölt publicisztikát. Az új vezetés ezzel a hagyománnyal is szakított, s a lap harmadik oldalán Néző László Aprószentek címmel ostorozza Brüsszelt, mert Gyurcsány Ferenc tanácsadó cégét bízta meg az uniós fejlesztési források felhasználásának elemzésére.

Révbe ért a Célpont

A Napi Gazdasághoz szerződik le a Hír TV Célpont című műsorának stábja, négyből hárman Liszkay Gábor lapjához mennek át.

A négy célpontos amiatt mondott fel a Hír TV-nél, mert Simicska Lajos vulgáris jelzőkkel illette Orbán Viktort. Losonczi Kata, Kunfalvi Nóra és Bohár Dániel kedden egy szelfit posztolt a Facebookon, hamarosan Napi Gazdaság felirattal.

A negyedik excélpontos, Kisberk Szabolcs már korábban megtalálta új munkahelyét, a Jobbikhoz közeli N1 TV-nél folytatja.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.