Egy gyanús ház és a titokzatos ellentüntetők

A Szerb utcai saga folytatódik.

Előbb sok pénzért felújította a Budapest V. kerületében lévő társasházat a városrész önkormányzata, aztán az épületben lévő lakásokat olcsón eladta a kormánypárthoz közeli bérlőknek – hangzott el az Együtt-PM hétfői, a „Szerb utcai saga folytatódik" címmel meghirdetett sajtótájékoztatóján. A rendezvényen ellentüntetők jelentek meg, akik azonban annyira titkolták kilétüket, hogy végül maguk sem tudták egészen pontosan megmondani, ki ellen demonstráltak.

Juhász Péter, az Együtt-PM társelnöke szerint felettébb szerencsések a főváros V. kerületében lévő Szerb utca 9. szám alatti ház lakói. Információi szerint ugyanis a kerületi önkormányzat az épület gazdájaként és eladójaként is feltűnően gáláns volt. Az épület felújítására szerinte előbb, még 2007-ben 110 millió forintot áldoztak, majd nem sokkal később, egy szaunatűz nyomán újabb 50 milliót költöttek renoválásra. Juhász szerint a felújítások nem csak a nagy összegek miatt feltűnőek: információi szerint ugyanis az épület alatt egy mélygarázst is kialakítottak – igaz, ennek egyelőre nincs hivatalos bejárata. Pontosabban – tette hozzá – az épület melletti, önkormányzati tulajdonban lévő foghíjtelekről lehet csak megközelíteni a teremgarázst.

Az ellenzéki párt társelnöke szerint a felújításokhoz és azok költségeihez hasonlóan meglepő, hogy miután több mint százötvenmilliót költött a kerület a házra, úgy döntöttek, eladják a lakásokat – ráadásul nem is túl drágán. „Úgy tudni, lakásonként körülbelül annyit költött az önkormányzat, mint amennyiért aztán eladta azokat az addigi bérlőknek" – tette hozzá, s megemlítette: elvileg a piaci ár harminc százalékáért is adhatták a lakásokat.

Juhász szerint a kerület szokatlanul gáláns eljárása, ajánlata nem független a bérlők személyétől. Mint fogalmazott, a kerületi Fidesz több meghatározó alakja is felbukkant a házban. Van itt lakása a Fidesz V. kerületi polgármesterjelöltjének, Szentgyörgyvölgyi Péternek, érintett Puskás András, a városrész nemrég lemondott alpolgármestere, és – utalt a Magyar Narancs egy korábbi cikkére – többször látták itt a miniszterelnök tanácsadóját, Habony Árpádot. A Magyar Narancs cikke szerint a házhoz bérlőként vagy tulajdonosként köthető a a sokat bírált Marslakók című sorozat producere, valamint a Rogán Antal vezette kerületi önkormányzat több munkatársa is.

A kerületi önkormányzat egy korábbi közleményében azt írta: a belvárosban 1990 óta 2500 olyan ember van, aki a bérlakását kedvezménnyel vásárolta meg. Ez a kedvezmény a forgalmi érték 50 százalékát jelentette, egészen 2011. március 27-éig. Ezen a napon ugyanis hatályba lépett az új rendelet, ami szerint többek között Szentgyörgyvölgyi Péternek is magasabb, 75 százalékos vételárat kellett fizetnie a megvásárolni kívánt ingatlanért.

Korábbi közleményét hétfőn azzal egészítette ki a városrész vezetése: az önkormányzat 2008 és 2014 között vissza nem térítendő támogatás formájában több mint 1,8 milliárd forinttal támogatta a kerületi társasházakat, azok megújítását. Ezek közé tartozott – emelték ki – például az MSZP által bérelt Magyar utcai, földszinti iroda felújítása is. A Szerb utcai ház ügyéről csak annyit közöltek: a Juhász Péter által említett mélygarázst Steiner Pál polgármestersége idején, 2005-ben tervezték és építették meg lejárat nélkül, a parkoló azóta is használhatatlan. A kerület fontosnak tartotta megemlíteni azt is, hogy az Együtt-PM társelnökét az önkormányzat rágalmazásért feljelentette.

Juhász Péter hétfői sajtótájékoztatóján tíz ellentüntető jelent meg. Szinte kivétel nélkül táblát tartottak a kezükben, amikre Juhászra utalva, egyebek mellett azt írták: „Drogos és még adót is csalt"; „Évekig kereste a cégbíróság". A tüntetők körbevették a kamerák előtt nyilatkozó Juhász Pétert, de – attól eltekintve, hogy a jobboldalt bíráló mondatoknál dühösen felhördültek – egyetlen szót sem szóltak.

A sajtótájékoztató után sem voltak bőbeszédűek. Több tüntetőt is megkérdeztünk arról, milyen szervezet képviseletében, ki ellen és miért tüntettek, ám nem válaszoltak. A szervezőnek mondott férfi tagadta, hogy szervező lenne, és felháborodottan közölte: attól, hogy tüntet, még nem kell válaszolnia kérdésekre. Egy idősebb férfi aztán – társai derültségére – azt mondta: „Senki nem szervezte a tüntetést, itt lakunk a környéken, épp erre jártunk, és mivel transzparens nélkül soha nem megyünk sehová, táblák is voltak nálunk."

Egy idősebb asszonytól végül megtudtuk, mi késztette őket a Szerb utcai demonstráció megszervezésére:
– Miért tüntettek?
– Azért az emberért, akit szeretünk.
– Kit szeretnek? Habony Árpádot?
– Nem.
– Akkor Rogán Antalt?
– Nem.
– Akkor talán Szentgyörgyvölgyi Pétert?
– Igen, miatta vagyunk itt. Szégyen, amit vele tesznek. Nem hagyjuk, hogy a zsebében kotorásszanak!

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.