Éghajlatváltozás: jönnek az enyhébb telek és a forró nyarak

A fagyos napok száma 35 százalékkal csökkenhet, miközben az eddigiekhez képest további harminc napon kell majd hőségriadót elrendelni – áll a második nemzeti éghajlatváltozási stratégia tervezetében.

A 21. század végére télen 15-20 százalékkal több, nyáron 10-30 százalékkal kevesebb csapadék hullhat, ugyanakkor emelkedik az átlaghőmérséklet. Vagyis: 35 százalékkal csökkenhet a fagyos napok száma, míg nyáron többször kell hőségriadót elrendelni, és a jelenleginél átlagosan hat fokkal melegebb lehet. Egyebek közt ezeket tartalmazza a második nemzeti éghajlatváltozási stratégia tervezete a Hír24 tudósítása szerint.

Mindez szerint akár visszafordíthatatlan hatásokkal járhat az élővilágra: számos faj kihal, viszont új kártevők, gyomok és kórokozók jelenhetnek meg – figyelmeztet a mintegy kétszáz oldalas dokumentum. A mezőgazdaság is kényszerű paradigmaváltás előtt áll, és csak akkor lesz versenyképes, ha az öntözött területek arányát képes növelni.

A magas hőmérséklet a gyermekeket és az idősebb embereket különösen próbára teszi, az intenzív napsugárzás pedig minden korosztályban fokozhatja a kóros bőrelváltozások kockázatát.

A szakértők szerint az anyag jó, de kérdéses, hogy mit hasznosítanak belőle a politikai és gazdasági döntéshozók. A stratégiáról a társadalmi vita a héten lezárul, és a dokumentum az év végén a parlament elé kerülhet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.