Egészségügy: felszabdalták az országot

Felosztotta a betegeket az ország nagytérségei között az egészségügyi igazgatás.

Több hónapos halogatás után kiderült: melyik egészségszervezési nagytérséghez tartoznak majd az egyes települések. A fővárost három részre „szabdalták”, s bár erősen tiltakoztak, nem jártak jobban a Szolnok megyeiek sem – adta hírül a Medicalonline

Az orvosi szakportál információi szerint nyolc nagytérséget alakítottak ki. Eszerint a Nyugat-Közép-Magyarországhoz: a főváros I., II., XI., XII., valamint XXII. kerülete, Fejér megye egésze, az esztergomi kistérség kivételével Komárom-Esztergom megye, Pest megyéből pedig a budaörsi és az érdi kistérség tartozik majd.

Továbbá Nyugat-Dunántúlhoz: a teljes Győr-Moson-Sopron megye mellett Zala, Vas és Veszprém megye valamennyi települése, továbbá Somogyból a csurgói kistérség négy települése: Inke, Porrog, Porrogszentkirály és Pogányszentpéter.

Észak-Magyarországhoz: Borsod-Abaúj-Zemplén megye – a tokaji kistérség kivételével –, valamint Hevesből a bélapátfalvai, az egri, a füzesabonyi, a hevesi és a pétervásárai kistérségek.

Észak-Közép-Magyarországhoz: a főváros III., IV., VI., XIII., XV. és XVI. kerülete, Nógrád megye, Hevesből a gyöngyösi és a hatvani kistérségek, Pest megyéből az aszódi, a dunakeszi, a gödöllői, a pilisvörösvári, a szentendrei, a szobi, a váci, valamint a veresegyházi, Komárom-Esztergom megyéből pedig az esztergomi kistérség.

Észak-Alföldhöz: Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Jász-Nagykun-Szolnok megyéből a karcagi és a tiszafüredi, Borsod-Abaúj-Zemplénből a tokaji kistérség, Békés szeghalmi kistérségéből pedig Bucsa.

Dél-Közép-Magyarországhoz: Budapest V., VII., VIII., IX., XVII., XVIII., XIX., XX., XXI., XXIII. kerületei mellett Jász-Nagykun-Szolnok megyéből a jászberényi, a mezőtúri, a szolnoki és a törökszentmiklósi, Pest megyéből pedig a dabasi, a gyáli, a monori, a nagykátai, a ráckevei és a ceglédi kistérség – kivéve Nagykőröst.

Dél-Dunántúlhoz: Baranya és Tolna megye, valamint Somogy, kivéve Inkét, Porrogot, Porrogszentkirályt és Pogányszentpétert.

Dél-Alföldhöz: Bács-Kiskun és Csongrád megye, Békés – Bucsa kivételével –, valamint Pest megyéből Nagykőrös, Jász-Nagykun-Szolnok megyéből pedig a kunszentmártoni kistérség.

Az új szabályok szerint a térségeken belül a betegek szabadon választhatnak maguknak orvost és szolgáltatót. Mint arról korábban a Népszabadságnak Szócska MIklós egészségügyért felelős államtitkár beszélt: a betegek egy-másfél évnyi türelmi időt kapnak, és csak ezt követően kerülhet sor valamilyen korlátozó intézkedésre a térségi határon kívüli betegvándorlás megakadályozására. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.