Egészségügy - 'fiskális terror' és káros kampánytéma

Miközben a Fidesz szakpolitikusa, Mikola István szerint "fiskális terror" van az egészségügyben, ahonnan soha többet nem lehet pénzforrásokat kivonni, Kökény Mihály, a parlament egészségügyi bizottságának szocialista elnöke szerint az egészségügyet káros dolog kampánytémává tenni.

Mikola István szerint "fiskális terror" van az egészségügyben. Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes alelnöke keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: ennek véget kell vetni, az ágazatból soha többet nem lehet pénzforrásokat kivonni.
Méltatlannak nevezte azt a vitát, hogy 4,5 vagy 25,5 milliárd forintot kell-e adni az egészségügynek. Egyik sem elég, a 25,5 milliárd is csak a túlélésre lenne elegendő. Az ágazatnak legalább ezt az összeget garantálni kell.

"Beteg ország beteg népe vagyunk" - fogalmazott Mikola István. Szerinte idén 15 százalékkal csökkentek reálértéken az egészségügyi ráfordítások. Az ágazatból körülbelül 100 milliárd forint hiányzik, amit vissza kell pótolni a rendszerbe. Véleménye szerint csőd felé tart az egészségügy, amely elbocsátásokat, végtelenségig növő várólistákat, intézménybezárásokat és a minőségi ellátás veszélybe kerülését jelenti. Óriási társadalmi nyomásra kell felkészülni, ha "továbbra sem hajlandók a betegek számára a gyógyulás esélyeit megadni".

Kérdésre válaszolva kijelentette: ha a Fidesz kormányra kerül, az egészségügyben "válságot fogunk kezelni; remélem, hogy egy olyan helyzetben, ahol nem totális csőddel kell szembesülnünk". A Fidesz visszahozná a kórháztörvényt, hogy "lehessen az egészségügybe magánforrást is bevonni, de ezt szabályozottan lehessen tenni. Ha ez a törvény él, akkor nem lennének HospInvest- meg egyéb ügyek".

Mindezekre reagálva Kökény Mihály, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista elnöke kijelentette: az ellenzék kampánytémává teszi az egészségügyet, ami megnehezíti, hogy ésszerű, közös megoldások születhessenek az ágazat aktuális problémáira. A nagy baj nem az egyfajta fiskális terror, hanem az, hogy az ellenzéki politika rájátszik a helyzetre, és már most kampánytémává teszi az egészségügyet, ami nagyon-nagyon nehézzé teszi az ésszerű megoldásokat, de azt is, hogy próbáljuk közösen keresni a megoldásokat.

Kökény Mihály szerint lehet apokaliptikus jóslatokba bocsátkozni, de tudomásul kell venni, hogy válság van, amit az egészségügy is megszenved. Az első nyolc hónapban összesen 150 milliárd forintos járulékkiesés volt, az összes zárolás az Egészségbiztosítási Alapban ennek csak a hatodát tette ki. Miközben Mikola István azt mondja, hogy az ágazatból soha többé nem szabad forrást kivonni, 2002-ben, a kormányváltás után, a szocialista-szabad demokrata többségnek 100 milliárd forintos nagyságrenddel kellett kiegészítenie az alapot.

Előrébb lennénk, ha az egészségügy reformja sikeresebb lett volna - fogalmazott Kökény Mihály, aki szerint az ellenzék nem volt "tisztességes partner" a rendszer ésszerűsítésében. Kiemelte: a válság ellenére és amellett, hogy bizonyítható a kórházi szektor időbeni túlköltése, a tárgyalások folynak, és a kormány nem zárkózott el pluszforrások biztosításától.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.