Egész éjjel nyomtatják a nyolcmillió választó adatait

Délután négyig még változhatnak, azután ma éjjel kinyomtatják a több mint nyolcmillió választópolgár nevét és adatait tartalmazó listákat. A választókörzetekbe holnap legkésőbb 18 óráig meg kell érkeznie az ott választók hivatalos névjegyzékének.

Ma 16 óráig lehet megtekinteni a polgármesteri hivatalokban a június 7-i európai parlamenti (EP) választáson szavazásra jogosultak névjegyzékét. A névjegyzék olyan közhitelű nyilvántartás, amely azoknak a magyar és európai uniós állampolgároknak az adatait tartalmazza, akik Magyarországon választójoggal rendelkeznek az Európai Parlament tagjainak választásán. A névjegyzék segítségével ellenőrizhetik a választási szervek az urnához járulók választójogosultságát, és ennek alapján kiszűrhetik azokat, akik esetleg többször is szavazni próbálnak.

A névjegyzéket a helyi választási iroda vezetője (a jegyző) állította össze a polgárok személyiadat- és lakcímnyilvántartása, valamint a szavazati joggal nem rendelkezők nyilvántartása alapján. A névjegyzéket április 8-ától egy hétre közszemlére kellett tenni, hogy a névjegyzékből kihagyás vagy az abba való jogosulatlan felvétel miatt kifogást lehessen benyújtani.

Április 15-én lezárult a névjegyzékbe betekintés lehetősége, ám a jegyzőknek tovább kellett vezetniük a választásra jogosultak jegyzékét. Erre azért van szükség, mert a választás napjáig körülbelül 200 ezer adat változik meg, amit át kell vezetni a névjegyzékben. Ilyen adatváltozást jelent például az, ha házasságkötés vagy válás miatt megváltozik a választópolgár neve, költözés miatt megváltozik a lakcíme, állampolgárságot szerez, vagy veszít el, esetleg ebben az időszakban hal meg.

Az, ha valakinek megváltozik a neve, lakcíme, nem lehet akadálya annak, hogy gyakorolhassa választójogát. Abban az esetben, ha valaki a névjegyzék elkészítése után elköltözik, az új lakcím szerint illetékes helyi választási iroda vezetője - a bejelentkezéssel egyidejűleg - felveszi őt a névjegyzékbe, és erről értesítő átadásával tájékoztatja. A helyi választási iroda vezetője pedig haladéktalanul értesíti a korábbi lakcím szerint illetékes helyi választási iroda vezetőjét, hogy törölje az ottani névjegyzékből a választópolgárt. A jegyzőnek fel kell vennie a névjegyzékbe azt is, aki időközben magyar állampolgárság megszerzése vagy házasságkötés révén választójogosulttá vált, vagy időközben visszanyerte a választójogát, valamint azt is, aki jelentkezik, hogy igazolással kíván a településen szavazni.

Törölni kell ugyanakkor azt, akinek a részére a tartózkodási helyen szavazást lehetővé tevő igazolást adtak ki, illetve akit kérelmére felvettek a külképviseleti névjegyzékbe.
Az így módosított névjegyzékeket ma délután négyig lehet megtekinteni a polgármesteri hivatalokban.

A módosításokat elektronikusan kell rögzíteni. A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgálatok Központi Hivatala ennek alapján állítja össze az egyes választókörzetek névjegyzékét. A valamivel több mint nyolcmillió választásra jogosult személy adatait tartalmazó listákat ma éjjel nyomtatják ki, holnap reggel 7 órától jöhetnek értük a választási körzetek megbízottjai. Szombat este 6-kor minden körzetben teljes és hiteles listának kell lennie.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.